Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Apariție fără explicații pe cerul Marocului, cu câteva momente înainte ca pământul să se cutremure

captura youtube
lumini albastre

Marocul a fost lovit de cel mai puternic cutremur din ultimii 120 de ani, cu o magnitudine de 6,8 pe Richter, care a cauzat deja mii de decese. Înainte de acest eveniment seismic, localnicii au observat lumini albastre intermitente pe cer, un fenomen încă neexplicat.

Cutremurul, resimțit până în Portugalia și Algeria, a devastat regiuni din Maroc, inclusiv orașul Marrakesh, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Luminile albastre misterioase, surprinse pe video, au reaprins discuțiile despre „luminile cutremurătoare”, informează newsweek.com.

"Lumini de cutremur", sau doar o explozie?

Un cutremur de 6,8 grade a zguduit Marocul, în special la sud-vest de Marrakesh, în Munții Atlas, vinerea trecută, în jurul orei locale 23.00. Seismul și replicile sale au fost atât de puternice încât au fost resimțite în locații îndepărtate precum Portugalia și Algeria. Potrivit U.S. Geological Survey (USGS), un astfel de eveniment seismic nu a mai fost observat în regiune de peste un secol.

Urmările sunt sumbre. Rapoartele presei de stat sugerează că bilanțul victimelor a depășit deja 2.600 de morți, iar alte 2.500 de persoane au fost rănite. Se anticipează că aceste cifre vor crește pe măsură ce operațiunile de salvare continuă.

Regiunea afectată din vestul Marocului, care nu este de obicei un punct fierbinte al cutremurelor, a fost prinsă cu garda jos. Devastarea este deosebit de gravă în zonele montane îndepărtate, ceea ce face ca misiunile de salvare să fie dificile.

Centrul istoric al Marrakech-ului, patrimoniu UNESCO, a fost afectat

În plus față de tragedie, centrul istoric al orașului Marrakech, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și un magnet pentru turiștii din întreaga lume, ar fi suferit pagube.

Dar ceea ce a atras atenția multora, chiar și dincolo de devastarea cutremurului, sunt luminile albastre misterioase care au luminat cerul cu câteva momente înainte ca pământul să se cutremure, scrie portalul Newsweek.com.

O înregistrare video, despre care se crede că provine de la o cameră de supraveghere din Agadir, prezintă aceste lumini albastre neobișnuite pe cerul nopții. Această filmare, distribuită pe scară largă pe platformele de socializare precum X (fostul Twitter), i-a lăsat pe mulți nedumeriți și în căutare de răspunsuri.

Influencerul saudit Eyad Alhamoud, care a distribuit clipul, a menționat: „La orizont au apărut flash-uri misterioase de lumină albastră și nimeni nu știa ce sunt. Are cineva o explicație?”, s-a întrebat acesta.

Fenomenul ar fi putut fi provocat de o explozie

USGS numește astfel de fenomene luminoase asociate cu cutremurele ca fiind „lumini de cutremur” (EQL). Aceste lumini, deși rare, au fost raportate în timpul unor activități seismice recente în țări precum Mexic, Turcia și Siria. Cauza care stă la baza acestor lumini rămâne un subiect de dezbatere între experți. În timp ce unii geofizicieni cred în existența și autenticitatea EQL, alții rămân sceptici.

În mijlocul speculațiilor, un cont de pe X, cunoscut pentru dezmințirea aparițiilor de OZN-uri și a „anomaliilor cerului”, a oferit o explicație mai banală pentru sclipirile albastre din Maroc.

Contul, ufoofinterest.org, sugerează că flash-ul albastru ar fi putut rezulta din explozia unui transformator, un fenomen raportat în timpul unor evenimente similare din trecut.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.