Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apariție rară în Munții Stâncoși - A fost observat un urs grizzly alb

Museums Victoria
urs polar

Un exemplar de urs grizzly alb, o apariţie neobişnuită, a fost observat de o familie care se deplasa cu maşina într-o regiune îndepărtată din Canada, în zona Munţilor Stâncoşi, relatează vineri The Guardian potrivit Agerpres.

Cara Clarkson şi familia ei au oprit maşina pentru a admira ursul grizzly alb care era însoţit de un alt urs, cu blana mai închisă la culoare. "Ne-am dat seama că suntem norocoşi pentru că urşii grizzly albi sunt ceva nemaiauzit", a declarat Clarkson presei locale.

Blana unui grizzly variază, în mod normal, de la maro închis la gălbui, însă urşii albi sunt foarte rari.

Specialiştii susţin că această culoare nu este dată de albinism, ci este rezultatul unei gene recesive. De asemenea, experţii au precizat că animalul observat nu este nici un exemplar de urs Kermode, care trăieşte în pădurile tropicale temperate de pe coasta de vest a ţării deoarece, chiar dacă aceste animale au blana albă, sunt de fapt o subspecie a ursului negru american, nu grizzly.

"Cu siguranţă este un animal destul de unic", a spus Seth Cherry, specialist în faună sălbatică în cadrul Parks Canada. "Personal, nu am văzut niciodată un urs alb", a adăugat el.

Oficialii locali ştiau despre existenţa unui grizzly alb din 2017 însă, datorită înregistrării video realizată de Clarkson, care a devenit virală, publicul a putut vedea pentru prima dată imagini cu acest prădător fantomatic.

"Este ceva destul de special. Când ai specii emblematice, precum ursul grizzly, corbul sau bizonul, şi apare o astfel de variaţie genetică, într-adevăr ne captează imaginaţia", a declarat şi Nicholas Scapillati, directorul organizaţiei ecologiste Grizzly Bear Foundation, cu sediul în Vancouver.

"Ştiinţa poate explica motivul şi poate spune în procente cât de rar se întâmplă aşa ceva, dar nu acesta este motivul pentru care oamenii sunt interesaţi de poveste. Ea vorbeşte despre relaţia noastră eternă cu natura. Este rar şi este unic; oamenii caută înţelesuri în astfel de lucruri", a adăugat el.

Acest interes a provocat îngrijorare în rândul unor experţi. "Aceste animale cu aspect neobişnuit sunt vânate în mod nemilos de fotografi şi cu cât vorbim mai puţin despre ele, cu atât mai bine", a atras atenţia biologul Mike Gibeau.

Pe măsură ce restricţiile asociate noului coronavirus sunt relaxate şi parcurile naţionale se redeschid treptat, personalul Parks Canada se aşteaptă la o creştere a numărului de vizitatori şi există temeri că unii vor căuta acest exemplar de grizzly, după cum a precizat Seth Cherry. "Dar, pe măsură ce zăpada se topeşte, sperăm că urşii vor face ceea ce fac în mod normal, să se mute la altitudini mai mari, departe de oameni", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.