Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apelul ucrainenilor a ajuns la Kiev. Zelenski respinge de la promulgare legea privind declaraţiile de avere: 'Registrul trebuie să fie deschis chiar acum'

washingtonpost.com
zelenski

Volodimir Zelenski a respins marţi un proiect parlamentar controversat care prevede ca declaraţiile de avere ale oficialilor să rămână inaccesibile publicului larg, după ce săptămâna trecută o petiţie îi ceruse preşedintelui ucrainean să nu promulge această lege şi să o retrimită la Parlament, relatează Reuters.

Parlamentul a votat săptămâna trecută pentru a restabili şi a reglementa modul de declarare a averilor, o practică ce fusese suspendată după invazia Rusiei din 2022, din motive de securitate. Dar - printr-o lacună notabilă - textul menţine prevederea ca declaraţiile de avere ale oficialilor să rămână inaccesibile publicului pentru încă un an.

"Motivul (pentru veto) este clar: declaraţiile trebuie să fie dezvăluite pe deplin. În acest moment. Nu peste un an. Registrul trebuie să fie deschis chiar acum", a declarat Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Acest amendament cheie trebuie făcut înainte ca legea să poată fi adoptată din nou. Repede", a cerut el, conform news.ro.

Deputatul Iaroslav Jelezniak a declarat pe Telegram că parlamentul va vota din nou legea în jurul datei de 20 septembrie.

O petiţie publică prin care i se cerea lui Zelenski să se opună prin veto acestei legi a strâns rapid zeci de mii de semnături, cu mult peste cele 25.000 necesare pentru a fi luate în considerare de către preşedinte. Militanţii anti-corupţie şi parlamentarii din opoziţie, printre alţii, consideră că proiectul de lege în forma sa actuală vine în contradicţie cu scopul principal al măsurii, acela de a trage la răspundere oficialii.

Fondul Monetar Internaţional a subliniat că revenirea la declaraţiile obligatorii de avere este unul dintre cele câteva criterii de referinţă pentru deblocarea unei părţi din pachetul de asistenţă de 15,6 miliarde de dolari acordat Ucrainei.

Combaterea corupţiei este, de asemenea, o cerinţă pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar guvernul ucrainean a declarat-o drept prioritate alături de respingerea invaziei ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.