Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 300 de români au beneficiat de transplant de celule stem, prin Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari

TWITTER
laborator genetic

Aproape 300 de români au beneficiat de transplant de celule stem hematopoetice de la donatori neînrudiţi, începând din anul 2013, când a devenit funcţional Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de astfel de celule. În aproape un sfert dintre cazuri a fost vorba despre pacienţi copii.

La fiecare trei minute cineva în lume este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar un astfel de transplant poate fi o şansă de supravieţuire pentru aceşti pacienţi. Adriana Turea ne oferă mai multe informaţii, potrivit romania-actualitati.ro.

Citește și: Marian Ceaușescu l-a întâmpinat pe Ioan Niculae la sosirea pe aeroport! ‘Pușcăriașule, să stai acolo până îmi văd eu ceafa!’ .

Reporter: Doar 4% din donatorii compatibili cu pacienţii români transplantaţi cu celule stem hematopoetice în centrele de transplant din ţară au fost identificaţi în Registrul din România. Pentru 9 din 10 români donatorul compatibil a fost găsit în registrele altor ţări din UE, iar pentru 23 de pacienţi donatorii au fost identificaţi în alte registre precum cele din India, Israel, Marea Britanie şi Turcia.

Mai puţin de 30% din pacienţi au un donator compabil în familie. Doar pentru 67% dintre pacienţii din România care au nevoie de transplant cu celule stem hematopoetice de la un donator neînrudit se găseşte un donator pereche cu care să fie compatibil genetic.

Odată ce vă înscrieţi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice, veţi aştepta să fiţi contactaţi în cazul în care sunteţi compatibili cu persoana care trebuie să facă un transplant cu celule stem hematopoetice. Creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul din România, din toate zonele ţării, creşte şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematopoetice severe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.