Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 5 milioane de euro, fonduri nerambursabile de milioane de euro, vor fi folosite pentru o nouă bibliotecă şi modernizarea unor străzi în Blaj

facebook.com
Biblia biblioteca carti

Fonduri nerambursabile de aproape 4,9 milioane de euro vor fi investite în Blaj pentru construirea unui nou sediu al Bibliotecii Municipale şi realizarea sau reabilitarea mai multor străzi şi spaţii pietonale şi spaţii verzi, printr-un proiect semnat luni de primarul Gheorghe Valentin Rotar şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, potrivit Agerpres.

"Din bugetul proiectului, peste 20.900 de locuitori din Blaj vor beneficia de un sediu nou pentru biblioteca municipală, de peste 4,7 kilometri de străzi extinse, modernizate sau construite, de peste 4,4 kilometri spaţii pietonale şi 4.500 metri pătraţi spaţii verzi extinse, construite sau reabilitate", potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către ADR Centru.

Potrivit sursei citate, necesitatea derulării investiţiei prevăzute în acest proiect se justifică prin nevoia de îmbunătăţire şi creştere continuă a calităţii vieţii şi, implicit, a nivelului de trai al locuitorilor.

Proiectul "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în Municipiul Blaj" are o valoare totală de peste 28,7 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de peste 22,8 milioane de lei, adică 4.897.620 de euro.

Fondurile nerambursabile solicitate provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020.

Prin acest proiect se propun construirea şi dotarea cu echipamente a unei biblioteci municipale, reabilitarea şi modernizarea a trei străzi (Gării, Eroilor, A. Mureşanu), precum şi crearea de infrastructură rutieră şi canalizare în zona Chereteu.

Citeşte şi: Comisia Europeană, în lupta cu COVID-19: începe maratonul mondial al donatorilor! Scopul este de a strânge 7,5 miliarde de euro

În prezent, Biblioteca Municipală funcţionează într-o clădire închiriată. Viitoarea bibliotecă se va construi în zona Pieţei 1848, în vecinătatea unor importante instituţii la nivel local.

În ceea ce priveşte infrastructura stradală, proiectul vizează rezolvarea unor probleme care vizează zonele ce nu sunt acoperite de reţele de canalizare şi zone mai greu accesibile. Infrastructura rutieră reabilitată vizată se află într-o stare tehnică relativ rea, neasigurând condiţiile optime derulării unui trafic fluent. Multe din străzile ce vor fi modernizate au durata de exploatare depăşită, oferind în unele cazuri condiţii de exploatare inferioare străzilor nemodernizate.

"La nivelul zonei Chereteu, drumurile sunt formate din pământ, acoperite cu vegetaţie, care sunt greu accesibile. În această zonă, unde se află şi cel mai nou cartier de locuinţe, cu un număr de 120 de locuri de casă, familiile se confruntă cu lipsa sistemului rutier, a trotuarelor şi a sistemelor de dirijare a apelor meteorice, dar şi absenţa reţelei de canalizare. În această zonă, proiectul prevede realizarea de lucrări de creare a infrastructurii stradale, precum şi a reţelei de canalizare. De asemenea, se vor amenaja cu spaţii verzi suprafeţele rezultate între limitele de proprietate şi bordura exterioară a trotuarelor", arată ADR Centru.

Străzile Gării, Eroilor şi Andrei Mureşanu deservesc infrastructura celor mai aglomerate cartiere ale municipiului din punctul de vedere al populaţiei.

"Lucrările prevăzute în proiect vizează: reabilitarea străzilor prin realizarea unei îmbrăcăminţi realizate din pavaje din dale, amenajarea curbelor la vitezele de circulaţie propuse, astfel încât traficul să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi confort; realizarea unor dispozitive de scurgere a apelor corespunzătoare situaţiei existente în teren; preluarea şi transportul apelor din zonă, astfel încât apele să nu mai stagneze pe carosabil şi să producă disconfort în trafic", precizează comunicatul.

Data estimată de finalizare a lucrărilor prevăzute în proiect este 30 aprilie 2023.

"Pentru mine şi echipa pe care o coordonez, dezvoltarea municipiului a fost şi va rămâne mereu un ţel şi ne vom investi eforturile şi creativitatea în a îmbogăţi paleta de servicii şi de beneficii care aduc bunăstare cetăţenilor din Blaj. (...). Consider că este important să avem pe lângă o infrastructură rutieră şi un loc în care să ne îmbogăţim sufleteşte, să ne hrănim minţile pentru noi vise, idei şi proiecte", a declarat, potrivit comunicatului, edilul Gheorghe Valentin Rotar.

La rândul său, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a spus, potrivit comunicatului, că Blajul este un municipiu care a evoluat constant şi care a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea elementelor de infrastructură.

"Fondurile nerambursabile alocate de ADR Centru prin proiectele derulate în actualul exerciţiu financiar, POR 2014-2020, au o valoare de aproape 46 milioane lei, dar valoarea totală a investiţiilor creşte la 53 milioane lei prin contribuţia angajată de primărie. Acest proiect se adaugă celorlalte care sunt deja în implementare şi vizează extinderea şi dotarea unei creşe, modernizarea a două şcoli, modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal, precum şi realizarea unui parc cu multiple spaţii de agrement", a declarat Simion Creţu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.