Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ar trebui exclus Traian Băsescu din Mișcarea Populară?

Mișcarea Populară are scris în statut că nu permite declarațiile extremiste din partea membrilor. Traian Băsescu a făcut declarații care sunt, în opinia CNCD, discriminatorii. Ce-i de făcut?

Statut

Unul din motivele valide de excludere, conform statutului PMP, este încălcarea articolul 10. Acesta prevede interdicția de a promova „idei sau acţiuni extremiste (rasism, xenofobie, antisemitism etc.)”.

Citiți și: Etică și integritate în partide – PSD, PNL, M10 și MP

Am decis să vedem care este istoria fostului președinte în acest sens. Și, pentru a nu fi acuzați de părtinire, ne-am uitat pe deciziile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Ca să nu fie dubii, statutul MP nu condamnă rasismul extrem, xenofobia extremă, etc, ci consideră că rasismul, xenofobia, antisemitismul și altele asemenea sunt ele însele extremiste.

Hotărâri CNCD

În 2007, are loc celebrul scandal în care Băsescu a numit o jurnalistă „țigancă împuțită”. Președintele a fost sancționat inițial de CNCD, dar a dat instituția în judecată și a câștigat.

În 2011, CNCD constată că afirmația „Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?” reprezintă faptă de discriminare, iar Traian Băsescu primește un avertisment (sursa: Comunicat de presă). A existat un apel cerând aplicarea unei amenzi administrative, dar Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată cererea (Raport de activitate 2012).

Tot în 2011, Băsescu mai zice:

„Diplomaţia are şi ea limitele ei. Spre exemplu, nu poţi să-i spui finlandezului nu e adevărat, ţiganii nu au fost în centru la Helsinki şi nu au cerşit. (..) Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomaţia, pentru că acolo este reacţia unei opinii publice şi orice Guvern se uită în primul rând la opinia publică de la el.”.

Pentru această afirmație primește avertisment (Raport de activitate 2011).

În 2013, CNCD a dezbătut declarația:

„Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci - şase copii, iar româncă nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (…) Trebuie să mergem în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”.

CNCD a reținut că declarația se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, deoarece nu cuprinde elemente de incitare. Totuși „Colegiul director reţine că declaraţia cuprinde stereotipuri negative faţă de rolul femeii în societate şi natalitate, respectiv evoluţia natalităţii la romi şi dezaprobă conţinutul declaraţiei supuse analizei.” (Sursa: Comunicat de presă). Trebuie menționat că statutul MP nu se referă doar la elementele de instigare ci cere membrilor să evite „idei sau acţiuni”.

În 2014, CNCD a discutat următoarea declarație

„Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei. Eu am fost primar şi am oferit locuri de munca romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului. Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor - la salubritate”.

... și l-a sancționat pe Traian Băsescu cu amendă de 600 lei (Sursa: Comunicate de presă). Hotărârea a fost menținută la Curtea de Apel București.

Avem așadar o sancțiune anulată, un refuz de a sancționa combinat cu o condamnare morală și trei sancțiuni "simple".

Va fi exclus Traian Băsescu din MP?

Evident, nu. Politic vorbind, Traian Băsescu este MP. Statutar sancțiunile nu sunt automate, ci lăsate la decizia „organismelor competente”. Sunt sigur că aceste organisme se vor dovedi înțelegătoare.

Foto: Hotnews.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.