Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Etică și integritate în partide - PSD, PNL, M10 și MP

etica[1]

Partidele au coduri de etică... extrem de discrete, sau cel puțin asta este concluzia la care am ajuns în timpul documentării pentru analiza de față.

Codul de etică PNL (la care fac referire varii documente programatice) nu se găsește cu ușurință pe site-ul partidului, dar în urma unei căutării pe Internet, Google îl arată pe pagina unora din organizațiile locale. M10 nu are un cod de etică ci "principii de Integritate". Principii cu p mic, deoarece ele nu sunt codificate într-un document separat.

În fapt, atunci când un politician vorbește despre "coduri" și "principii" de etică/integritate, el sau ea face de obicei referință la prevederi statutare. Ceea ce nu este rău. Cele mai bune principii etice sunt, în definitiv, cele susținute de pedepse.

Între partidele analizate cele mai dure sancțiuni de integritate sunt prevăzute de PNL și M10. În cazul acestora este suficientă o condamnare penală pentru a atrage sancțiunea excluderii. Mai puțin asertive sunt MP și PSD. În cazul amândurora, sancțiunile pentru cei condamnați sunt posibile, dar nu obligatorii. În plus, MP și PSD limitează condamnările pentru care se poate ajunge la excludere. Mișcarea Populară prevede doar "fapte de corupţie sau asimilate" , iar PSD doar "fapte de corupție". Acest din urmă fapt convine lui Liviu Dragnea pentru că dosarul referendumului nu este propriu-zis un dosar de corupție, ci doar asimilat unor fapte de corupție.

În privința sancțiunilor nedefinitive, PNL prevede suspendarea de drept pentru orice condamnare. M10 nu face distincția aceasta; mai mult,  simpla arestare preventivă este temei de suspendare sau excludere. În cazul PSD gradația sancțiunilor este neclară, dar o interpretare rezonabilă ar fi că o condamnare în prima instanță nu duce automat la suspendare sau excludere ci poate genera sancțiuni mai blânde (suspendarea sprijinului politic, de exemplu).

Soția lui Cezar trebuie să fie mai presus de orice bănuială

Este interesant că principiile de etică ale partidelor se ghidează după decizii ale instituțiilor statului (arestări, urmăriri penale, condamnări).

Dar un cod de etică poate fi mult mai mult. În timpul facultății am avut ocazia să asist la cursurile unui profesor Fulbright, din SUA, specializat în scrierea de coduri etice pentru judecători și consilii locale. Acolo am învățat un termen de bază: "appearence of impropriety", adică impresia unui comportament nepotrivit.

Un cod de etică bazat pe "appearence of impropriety" nu urmărește să pedepsească nerespectarea legii, ci să o prevină. El interzice ocazia comiterii de infracțiuni. Astfel, nu numai că luarea de mită se pedepsește, dar unele corpuri publice reglementează până și cine plătește masa când un primar se întâlnește cu prietenul său din copilărie, care întâmplător are afaceri cu primăria. Sau în ce condiții poate vorbi un judecător cu avocatul pledant. Așa se apără prestigiul instituției ("appearance of propriety") și se întărește și respectarea legii.

Evident, un membru de partid nu trebuie pus sub aceleași restricții ca un funcționar public. Dar existența unor prevederi de acest fel ar fi extrem de utilă oricărui partid care dorește să își întărească credibilitatea. Sunt de salutat, în acest sens, M10 și MP care prevăd sancțiuni pentru susținerea unor idei extremiste.

Dar să vedem ce sancțiuni prevede fiecare partid...

PNL

Statutul PNL prevede excluderea ( "radierea" ) membrilor săi în următoarele condiții:

  • condamnarea penală definitivă, pentru infracţiune săvârşită cu intenţie;
  • condamnarea penală definitivă pentru infracțiuni de corupție;
  • stabilirea, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, a calităţii de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În plus, anumite abateri duc la excluderea sau suspendarea de drept, fără a fi nevoie de proceduri:

  • persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL.
  • persoana condamnată penal definitiv pierde de drept și automat calitatea de membru PNL.

Achitarea sau reabilitarea duce la anularea acestor sancțiuni.

M10

Statutul partidului M10, prevede excluderea membrilor pentru următoarele abateri:

  • condamnarea penală, indiferent de modul de executare, pentru infracțiuni săvârșite cu intenție în România sau în orice altă țară democratică;
  • stabilirea, printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, a calității de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securității în conformitate cu prevederile legale în vigoare; constatarea nedefinitivă a calității de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securității de către Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, dacă încă din această etapă procedurală prejudiciază grav credibilitatea partidului.

Pentru alte sancțiuni se poate alege între suspendare sau excludere. Acestea sunt:

  • arestarea preventivă sau trimiterea în judecată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție în România sau în orice altă țară democratică;
  • incompatibilități constatate definitiv de instanțele judecătorești ca urmare a sesizărilor Agenției Naționale de Integritate.

În plus, M10 poate exclude sau suspenda pe cei care se fac vinovați de promovarea unor idei nedemocratice. Vorbim de:

  • promovarea de idei sau acțiuni de rasism, xenofobie, anti-semitism și intoleranță. 10 i. încălcarea gravă a normelor de morală publice de către membrii de partid aflați în exercitarea unor funcții în instituțiile publice;

Mișcarea Populară

Statul MP lasă excluderile la decizia "organismelor competente". Altfel spus, nu există sancțiune obligatorie. Se poate decide excluderea numai dacă membrul:

  • a încălcat grav şi în mod repetat prevederile Statutului, aducând atingere valorilor şi principiilor stabilite prin Programul Partidului;
  • a încălcat hotărârile organismelor de conducere ale partidului şi, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante;
  • a fost condamnat pentru fapte de corupţie sau asimilate acestora sau i s-a interzis exercitarea drepturilor politice şi cetăţeneşti prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
  • i s-a stabilit, de către Instanţele de Judecată, prin hotărârea instanţei rămasă definitivă, calitatea de colaborator al Securităţii. A fost desconspirat, prin hotărâre judecătorească definitivă, că a facut poliție politică;
  •  a intervenit o stare de fapt incompatibilă cu calitatea de membru, aşa cum este descrisă de Art.10 al prezentului statut.

Articolul 10 menționează condițiile de înscriere și conține cam aceleași prevederi. Singura diferență este interdicția de a promova "idei sau acţiuni extremiste (rasism, xenofobie, antisemitism etc.)".

PSD

Cel mai permisiv este, însă, statutul PSD. Conform acestuia Comitetul Executiv Naţional "hotărăşte, în situaţii excepţionale, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excludere din partid a oricăruia dintre membrii PSD, cu 2/3 din voturile membrilor săi".

Pentru a rezolva această situație, PSD a construit un nou cod de etică. În varianta primită la redacție acesta spune că,  în cazul în care, pentru fapte de corupție, un membru de partid se află într-una din următoarele situații:

  • punerea în mișcare a acțiunii penale;
  • începerea urmăririi penale;
  • dispunerea arestării preventive;
  • trimiterea în judecată;
  • condamnarea în primă instanță;
  • pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă cu executarea pedepsei privativă de libertate...

.. atunci "Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau după caz Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri" către organismele abilitate. La rândul lor, acestea pot dispune următoarele sancțiuni:

  • Retragerea sprijinului politic;
  • Suspendarea din funcția politică;
  • Suspendarea din calitatea de membru de partid;
  • Excluderea din partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.