Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită acordă compensații substanțiale copiilor jurnalistului Jamal Khashoggi

middleeasteye.net
Jamal Khashoggi

Copiii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie 2018, au primit fiecare drept compensaţii case în valoare de milioane de dolari şi în fiecare lună primesc de asemenea mii de dolari de la autorităţile saudite, relatează în ediţia sa de luni cotidianul Washington Post, relatează AFP potrivit agerpres.

Potrivit ziarului, la care colabora şi jurnalistul saudit Khashoggi, casele se află în Jeddah (vestul Arabiei Saudite), în acelaşi complex rezidenţial, şi fiecare ar avea valoarea de patru milioane de dolari.

La aceasta se adaugă plăţi lunare pentru fiecare dintre cei patru copii ai jurnalistului de peste 10.000 de dolari, continuă ziarul citat, referindu-se la oficialii saudiţi, foşti şi actuali, precum şi la apropiaţi ai familiei.

''Copiii ar putea primi, de asemenea, mai mulţi bani - posibil mai multe milioane de dolari fiecare - în cadrul negocierilor pentru 'preţul sângelui' care sunt aşteptate în timp ce procesul suspecţilor de uciderea jurnalistului se va încheia în câteva luni", notează publicaţia americană.

Critic al regimului saudit, Jamal Khashoggi care a locuit în Statele Unite, a fost ucis şi dezmembrat pe 2 octombrie de un grup de 15 agenţi saudiţi veniţi de la Riad în consulatul saudit din Istanbul, unde jurnalistul se deplasase pentru probleme administrative. Trupul său nu a mai fost găsit.

După ce a negat uciderea, Arabia Saudită a făcut referire la operaţiune realizată de elemente "necontrolate" şi care ar fi degenerat. Procesul a 11 suspecţi a fost deschis la începutul anului în faţa instanţei din Arabia Saudită, iar procurorul general a cerut pedeapsa cu moartea împotriva a cinci dintre suspecţi.

Dar zone de umbră persistă în acest caz, începând cu rolul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman ( ''MBS''), considerat ''responsabil'' de către Senatul SUA pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Washington Post subliniază faptul că aceste compensaţii care vor fi acordate copiilor lui Khashoggi au fost autorizate la sfârşitul anului 2018 de către regele saudit Salman ca fiind parte a ceea ce un fost responsabil saudit a descris drept recunoaşterea ''unei mari nedreptăţi'' comise şi încercarea de a "repara un rău". O practică ce "face parte din tradiţiile şi cultura noastră", a spus sursa citată.

Negocierile privind astfel de compensaţii au fost purtate de către Khalid ben Salman, fratele prinţului şi ambasador al Arabiei Saudite în Statele Unite.

Numai Salah, fiul cel mai mare fiu al jurnalistului Jamal Khashoggi, trăieşte în Arabia Saudită la Jeddah unde este bancher, potrivit cotidianului american. Ceilalţi trei copii, un băiat şi două fete, trăiesc în Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.