Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită recunoaște: Uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost PREMEDITATĂ

middleeasteye.net
Jamal Khashoggi

Procurorul general al Arabiei Saudite a declarat, joi, că, pe baza unor informaţii de Turcia, suspecţii acuzaţi de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi au comis o acţiune ”premeditată”, o versiune pe care Riadul nu a mai evocat-o până acum, relatează AFP.

Anchetele continuă, a adăugat procurorul, citat într-un comunicat, scrie news.ro.

Citește și: S-a aflat! Ce indemnizație de merit primește Draga Olteanu Matei, lunar, de la stat

Jamal Khashoggi, un jurnalist şi opozant saudit, a fost ucis, la 2 octombrie, în incinta consulatului saudit la Istanbul. Potrivit unor oficiali turci, Khashoggi a fost asasinat de o echipă de agenţi veniţi de la Riad.

După ce au negat moartea acestuia, autorităţile saudite au avansat, sub presiuni internaţionale, mai multe versiuni, evocând mai întâi o ”încăierare” care s-a terminat prost, iar apoi o operaţiune ”neautorizată” şi de care prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, considerat cel mai puternic om în regat, ”nu a fost informat”.

Citește și: Victor Ponta, mesaj fulger pe tema pensiilor speciale-Ce vrea din partea lui Klaus Iohannis și a Guvernului de Ziua Armatei

În total 18 suspecţi - toţi saudiţi - au fost arestaţi în Arabia Saudită, iar mai mulţi conducători ai serviciilor saudite de informaţii au fost destituiţi.

La puţin timp după anunţul procurorului, presa de stat saudită a anunţat că prinţul moştenitor Mohammed, în vârstă de 33 de ani, supranumit ”MBS”, a prezidat joi prima reuniune a unei comisii însărcinate să restructureze serviciile de informaţii.

Citește și: Cine e, de fapt, omul pe care Viorica Dăncilă l-a anunțat, joi, ca viitor ministru – Ce profesie are

Miercuri, prinţul moştenitor a luat cuvântul pentru prima oară pe tema cazului Khashoggi, catalogând uciderea jurnalistului drept un ”incident hidos” şi ”durerors”, care a provocat indignare la nivel internaţional şi a pătat imaginea regatului, primul exportator de petrol în lume.

Exprimându-se la Forumul Future Investment Initiative (FII), la Riad, moştenitorul tronului - a cărui imagine a fost de asemenea pătată - a declarat că ”justiţia va prevala” şi că ”nu va exista o ruptură a legăturilor cu Turcia”, cele două ţări cooperând în anchetă, potrivit acestuia.

Citește și: Lovitură grea pentru Telekom și RCS&RDS: Ce gigant le-ar putea lua fața și la serviciile fixe

”UNDE ESTE CORPUL?”

Joi, şeful diplomaţiei turce a declarat că există în continuare ”întrebări” la care Riadul trebuie să răspundă, şi anume identitatea comanditarilor şi locul unde de află corpul jurnalistului asasinat.

”Există întrebări care necesită răspunsuri”, a declarat declarat Mevlüt Cavusoglu. "18 persoane au fost arestate (în Arabia Saudită). De ce ele? Cine le-a dat ordine? (...) Corpul lui Jamal Khashoggi nu a fost găsit încă. Unde este?”.

Citește și: Klaus Iohannis face praf Guvernul Dăncilă! Critici dure

Reprezentanţi saudiţi au încercat joi să facă fugură bună şi s-au declarat ”foarte mulţumiţi” de rezultatele Forumului FII, ale cărui lucrări s-au desfăşurat timp de trei zile.

Conferinţa a fost ”fantastică”, a dat asigurări ministrul Finanţelor, Mohammed al-Jadaan, evitând cu grijă să evoce retragerea în cascadă a unor conducători politici şi de mari întreprinderi occidentale, şocaţi de scandalul Khashoggi.

Citește și: Dezastru pentru buzunarele românilor! Ce servicii și produse se vor scumpi din 2019

Ministrul saudit al Energiei, Khaled al-Faleh, a declarat că ”toate companiile care s-au abţinut (să vină) ne-au sunat în ultimele 48 de ore pentru a prezenta scuze şi a-şi exprima regretul”.

Potrivit lui al-Faleh, aceste întreprinderi au promis să vină în Arabia Saudită în săptămânile următoare, pentru a deschide birouri şi a restabili relaţii normale.

Citește și: S-a aflat! Ce indemnizație de merit primește Draga Olteanu Matei, lunar, de la stat

BĂRTĂLIE ”PERSONALĂ”

Organizatorii FII şi Ministerul saudit al Informaţiilor au dat asigurări că forumul a favorizat acorduri sau proiecte de acord în valoare de zeci de miliarde de dolari.

La fel ca în 2017, această conferinţă internaţională a avut ca obiectiv să promoveze regatul petrolier deşertic drept o destinaţie de afaceri profitabilă.

Citește și: Victor Ponta, mesaj fulger pe tema pensiilor speciale-Ce vrea din partea lui Klaus Iohannis și a Guvernului de Ziua Armatei

Referitor la reformele angajate în regat, prinţul moştenitor a declarat că ”în următorii cinci ani, Arabia Saudită va fi total diferită”.

”Dacă reuşim, în următorii cinci ani, alte ţări (din regiune) ne vor urma”, a spus el. ”Aceasta este bătălia saudiţilor şi este bătălia mea în care m-am angajat personal”.

Citește și: Cine e, de fapt, omul pe care Viorica Dăncilă l-a anunțat, joi, ca viitor ministru – Ce profesie are

Pe scena internaţională, versiunile incomplete sau contradictorii ale Arabiei Saudite cu privire la cazul Khashoggi continuă să provoace scepticism şi să ridice întrebări.

Săptămâna aceasta, Statele Unite au anunţat o primă măsură de retorsiune - revocarea vizelor a 21 de suspecţi saudiţi. Marea Britanie le-a urmat exemplul şi a anulat orice eventuală viză a acestor suspecţi.

Citește și: Lovitură grea pentru Telekom și RCS&RDS: Ce gigant le-ar putea lua fața și la serviciile fixe

La rândul său, Franţa s-a declarat pregătită în vederea unor ”sancţiuni internaţionale” contra ”celor vinovaţi”, ”în legătură cu partenerii săi”.

Un aliat apropiat al Riadului, preşedintele american, Donald Trump, a apreciat că operaţiunea de muşamalizare saudită, ”una dintre cele mai proaste din istorie”, a fost un ”fiasco total”.

Citește și: Klaus Iohannis face praf Guvernul Dăncilă! Critici dure .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.