Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită și Egiptul își unesc forțele pentru a-i asigura lui Abdel Fattah Al-Burhan conducerea exclusivă în Sudan

RFI
generalul Abdel Fattah al-Burhane

Surse bine informate au dezvăluit încheierea unui acord secret între șeful Consiliului de Tranziție al Suveranității din Sudan, comandantul armatei, Abdel Fattah Al-Burhan, pe de o parte și Regatul Arabiei Saudite, Republica Arabă Egipt, pe de altă parte, cu privire la reașezarea scenei politice sudaneze. Ca urmare a încheierii acordului secret, comandantul militar al Sudanului, Abdel Fattah Al-Burhan, ar urma să dețină puteri depline la conducerea Sudanului.

Numeroși partide actori regionali și internaționali au fost implicați în jocuri de culise pentru identificarea unei soluții la criza politică, economică și de securitate care a survenit în Sudan după revoluția din 25 octombrie 2021. S-au formulat propuneri pentru potențiala formare a unui nou guvern cât și pentru alegeri anticipate, remarcându-se rolul esențial al Arabiei Saudite și Egiptului în aceste procese.

Sursele au confirmat că acordul cu Al-Burhan a fost formulat de serviciile de informații egiptene și de Salah Gosh, fostul director al Serviciului Național de Informații din Sudan. Mubarak Al-Fadil, șeful Partidului Umma, și Alaa Al-Din Muhammad Othman, unul dintre consilierii lui Al-Burhan, ar fi jucat, de asemenea, roluri importante în acest proces. Othman ar fi fost omul de legătură cu serviciile de informații egiptene, prezența acestuia fiind semnalată la Cairo în ultimele săptămâni. Recenta vizită a lui Al-Burhan în Arabia Saudită și Egipt a operaționalizat acordul, acesta având partidul Umma și inițiativa Al-Mirghani ca susținători puternici.

Recent au descins în capitala Sudanului, Khartoum, membri ai serviciilor de informații egiptene pentru a sprijini serviciile de informații militare sudaneze în încercarea de a înăbuși protestele de stradă, pentru a slăbi puterea partidelor politice și pentru a discredita adversarii politici civili și militari din Consiliul Suveran de Tranziție ai președintelui.

Sursele au subliniat că roluri semnificative în acest proces au jucat Mubarak Al-Fadil, Aladdin Muhammad Othman, consulul Egiptului în Sudan Habib Adly, ambasadorul saudit în Sudan Ali Bin Hassan Jaafar și mai mulți consilieri ai lui Gosh, care organizează întâlniri cu politici și liderii comunității și oamenii de afaceri pentru a mobiliza sprijin pentru înțelegere. Se pare că acordul vizează să îi permită lui Al-Burhan să conducă singur Sudanul, precum și să-l readucă pe Gosh pe o poziție de putere în țară.

Cu sprijinul serviciilor de informații egiptene și sudaneze, Gosh va acționa ca mâna dreaptă a lui Al-Burhan de aici înainte, valorificând aranjamentele interne cu partidele politice și comitetele de rezistență. Arabia Saudită oferă sprijinul financiar necesar procesului.

Sursele au adăugat că Gosh a reușit să se reafirme cu succes în cercul lui Al-Burhan după întâlnirea cu el în Egipt. Serviciile egiptene de informații i-au oferit un birou special la sediul lor și fonduri pentru consilierii săi pentru a-și asigura sprijinul pentru acord.

Sursele au declarat că Al-Burhan nu i-a informat pe membrii rămași ai Consiliului Suveranității Tranziționale despre înțelegere și pregătește măsuri draconice împotriva oricui se opune acordului – arestări, dosare penale și campanii de discreditare, organizate împreună cu serviciile de informații egiptene. Acordul prevede și organizarea de alegeri prezidențiale în termen de șase luni, după care Al-Burhan va fi ales pentru un mandat de patru ani pentru a-și consolida mandatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.