Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită şi Irakul doresc relaţii mai bune

turcia irak granita

Arabia Saudită şi Irakul, ţări cu relaţii dificile în ultimii ani, şi-au afişat marţi dorinţa de a dezvolta legăturile lor, la finalul unei vizite efectuate de premierul irakian Haider al-Abadi la Jeddah, oraş saudit la Marea Roşie, informează AFP. Abadi, primul şef al unui guvern irakian în vizită în Arabia Saudită după 2014, a avut întrevederi cu regele Salman bin Abdulaziz al-Saud şi cu principalii lideri saudiţi.

Într-un comunicat comun, cele două ţări au afirmat că relaţiile lor au cunoscut un 'salt calitativ' şi şi-au exprimat dorinţa de a dezvolta relaţiile lor economie şi comerciale. Între altele, ele s-au declarat hotărâte să coopereze în domeniul 'luptei antiteroriste'. În februarie, ministrul saudit al afacerilor externe, Adel al-Jubeir, a efectuat o vizită la Bagdad, prima la acest nivel în Irak după 2003.

Arabia Saudită l-a numit în ianuarie 2016 pe Thamer al-Sabhan primul său ambasador la Bagdad după ruperea de către Riad a relaţiilor sale diplomatice cu regimul lui Saddam Hussein, după invazia irakiană a Kuweitului, în 1990. Însă el a fost rechemat opt luni mai târziu pentru afirmaţii controversate cu privire la miliţiile şiite paramilitare pro-iraniene - care susţin puterea irakiană în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) - pe care le-a acuzat că au încercat să-l asasineze. În comunicatul lor comun, Arabia Saudită şi Irakul, ţară majoritar şiită, nu au evocat criza ce opune Riadul şi aliaţii săi Qatarului, acuzat că 'susţine terorismul', conform Agerpres. După vizita sa în Arabia Saudită, Abadi este aşteptat în Kuweit şi apoi în Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.