Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ARCB susţine iniţiativa primarului Nicuşor Dan de a face recurs la decizia prin care s-a suspendat dispoziţia de demolare a clădirii Cathedral Plaza

Primăria Capitalei
Nicușor Dan

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) susţine iniţiativa primarului Nicuşor Dan de a face recurs la decizia Tribunalului Bucureşti prin care s-a suspendat dispoziţia de demolare a clădirii Cathedral Plaza şi califică drept "un eşec major" al statului de drept respingerea de către instanţă a dispoziţiei edilului prin care s-a pus în executare obligaţia de desfiinţare a construcţiei.

"Suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022, care a transpus cuvânt cu cuvânt decizia instanţei de judecată, reprezintă în ultima instanţă, o modalitate de suspendare a înseşi executării hotărârii judecătoreşti, printr-o modalitate nepermisă de lege, hotărârea definitivă neputând face obiectul repunerii în discuţie a problemelor de drept care şi-au găsit rezolvarea irevocabilă", afirmă purtător de cuvânt al ARCB, pr. Tarciziu Şerban, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit acestuia, "în plină campanie a statului român pentru ridicarea monitorizării ţării noastre prin mecanismul MCV, decizia Tribunalului Bucureşti afectează o întreagă comunitate şi aruncă în aer demersurile de a scoate România de sub atenta supraveghere a justiţiei, precedentul creat prin suspendarea efectelor unei hotărâri judiciare irevocabile conducând inevitabil la protest faţă de această abatere gravă de la principiile statului de drept", potrivit Agerpres.

"Procesul echitabil cuprinde şi faza executării hotărârii judecătoreşti, iar aşteptarea legitimă a părţii care a câştigat procesul este ca statul român să îşi asigure un sistem real şi eficient prin care hotărârea să fie adusă la îndeplinire, nu pusă între paranteze, în acest sistem al executării hotărârii instanţele de judecată neputând fi transformate într-o pârghie a neexecutării hotărârii care reprezintă un titlu executoriu, ci în una de garantare a efectelor depline ale acesteia", susţine purtătorul de cuvânt.

El subliniază că recursul făcut de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, la decizia Tribunalului Bucureşti va fi sprijinit de comunitatea catolică.

"În acest moment, singurul remediu procesual îl reprezintă recursul Primarului General al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, demers pe care comunitatea catolică îl va sprijini, acesta fiind primul şi singurul primar general care a înţeles că hotărârea judecătorească nu se discută, ci se execută, a înţeles misiunea sa de a asigura Bucureştiului revenirea la normalitate, a procedat corect prin emiterea unui act care reflectă până la identitate dispoziţia dată de instanţă. Nu în ultimul rând, memoria noastră nu trebuie să piardă esenţa hotărârilor Senatului României care, prin două hotărâri, a constatat existenţa unor grupuri de interese care au pus presiune pe administraţia din vremea emiterii autorizaţiei de construire nelegale a clădirii Cathedral Plaza. Hotărârea judecătorească nu trebuie însă să fie îngenuncheată de nicio presiune", a adăugat Tarciziu Şerban.

El aminteşte că Tribunalul Bucureşti - Secţia contencios administrativ şi fiscal a dispus, luni, suspendarea executării Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 emisă de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, prin care s-a pus în executare obligaţia de desfiinţare a construcţiei - imobil de birouri Cathedral Plaza situată în Bucureşti, str. Gen Berthelot nr. 11-15 sector 1 şi respectiv Bucureşti, str. Luterană nr.15 si 15 A, sector 1, realizată fără autorizaţie de construire legală.

Prin Sentinţa civilă nr. 2520/2012 (definitivă şi obligatorie), Tribunalul Dâmboviţa a dispus obligarea Primarului Municipiului Bucureşti la emiterea deciziei privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL, de Primăria Sectorului 1, precum şi la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.

În vederea punerii în executare a acestei hotărâri judecătoreşti, Primarul General al Municipiului Bucureşti a emis Dispoziţia nr. 1454/20.07.2022, procedură obligatorie într-un stat de drept, în care autoritatea publică nu se poate sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor impuse de către instanţa judecătorească, mai aminteşte ARCB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.