Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arendarea terenurilor agricole o să fie posibilă pentru cel mult șapte ani: legea a fost modificată

Radu Pop
agricultura insamantare

Legea arendei a fost adoptată marți în Camera Deputaților, care este for decizional, astfel încât va merge spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis, informează Adevarul.ro.

Principalele modificări aduse Legii arendei sunt legate de durata contractului de arendare, care nu poate fi mai mare de 7 ani, vizate fiind însă doar contractele noi, nu și cele deja încheiate. „Durata arendării este de minimum 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, se arată în lege.

Pe de altă parte, legea prevede situațiile speciale în care poate înceta contractul de arendare:

  • în cazul decesului arendașului, moștenitorii vor fi obligați să mențină contractul de arendare pe toată durata încheiată cu arendașul;
  • va apărea obligația de a menține contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate în cazul vânzării terenului respectiv, obligație care revine, desigur, cumpărătorului
  • neplata arendei la termen va atrage încetarea contractului înainte de termen.
  • Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendaşului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract.

Subarendarea, interzisă prin noua lege

Noua lege interzice subarendarea: „Subarendarea totală sau parțială este interzisă sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi.”

Camera Deputaților a eliminat amendamentul prin care contractele de arendare constituie titlu executoriu: „Contractele de arendare încheiate în formă autentică, precum şi cele înregistrate la consiliul local constituie, în condiţiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract.”

Actul normativ a fost adoptat marți în Camera Deputaților cu 140 voturi „pentru”, 42 de voturi „contra” și 50 „abțineri”.

Conform datelor Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) din vara anului 2019, companiile care au cea mare suprafaţă de teren arendată sau concesionată de la ADS sunt: Agricost - 57.720 ha, Maria Trading - 11.737 ha, Intercereal - 10.550 ha, Agro Chirnogi - 9.414 ha şi Dorna Agri - 8.278 ha.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.