DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Arestat, fostul consilier al lui Traian Băsescu spune tot: A recunoscut faptele și i-a turnat la DNA

comisarul.ro
razvan murgeanu

Răzvan Murgeanu a confirmat, într-o discuţie din data de 22 ianuarie, că a intervenit la directorul Valentin Stănescu de la Primăria sectorului 5 pentru a vira o sumă de bani către o asociere de firme care executa lucrări de reabilitare termică la mai multe blocuri, potrivit referatului prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventivă a fostului consilier de stat şi a Gabrielei Gângoe-Simion, practician în insolvenţă. 

"În cadrul discuţiilor cu (...), din data de 22.01.2016, Murgeanu Răzvan a confirmat faptul că el a efectuat intervenţiile la directorul Stănescu Valentin sperând că banii ar putea fi transferaţi către S.C. (...)", se precizează în referat. 

Intervenţiile lui Murgeanu au fost confirmate şi de Gabriela Gângoe-Simion, într-o discuţie purtată cu o persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică. 

"Inculpata Gângoe-Simion Gabriela a susţinut că, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Murgeanu Răzvan, şi-a exercitat influenţa asupra directorului Stănescu Valentin pentru a se efectua plăţile înainte de efectuarea recepţiei. Totodată, inculpata Gângoe-Simion Gabriela a solicitat virarea diferenţei de bani până la 1.200.000 lei pentru a obţine semnarea procesului-verbal de recepţie şi plata unei diferenţe de 1.500.000 lei şi a garanţiilor contractuale", se arată în documentul citat. 

Gabriela Gângoe-Simion a mai afirmat, referitor la modalitatea de remitere a mitei, că Murgeanu "a solicitat virarea sumei de bani în contul unei societăţi cu titlu de contravaloare împrejmuire terenuri", însă ea nu a fost de acord, întrucât nu ar putea justifica o astfel de cheltuială. 

"Pentru a putea justifica sumele de bani remise numiţilor Murgeanu Gheorghe Răzvan, Stănescu Valentin (...) şi ei, inculpata Gângoe-Simion Gabriela i-a recomandat lui (...) să mărească costurile, asigurându-l că nu-i vor fi tăiate de administratorul special (...) întrucât (...) este cel care hotărăşte. În cadrul discuţiilor din data de 29.01.2016 cu (...), Gângoe-Simion Gabriela a susţinut că Murgeanu Răzvan a solicitat remiterea sumei de 15.000 euro, precizând că nu a avut de unde să îi dea luni această sumă de bani, şi i-a explicat că face demersuri pentru a obţine aprobarea Comitetului creditorilor pentru comisionul de 2% din creanţele recuperate pentru a avea posibilitatea să le achite sumele pretinse", se mai menţionează în referatul DNA. 

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 16 martie, cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a fostului consilier de stat Răzvan Murgeanu, acuzat de trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, precum şi a Gabrielei Gângoe-Simion, practician în insolvenţă. 

În acelaşi dosar, Valentin Stănescu, fost director în cadrul Primăriei sector 5, este cercetat pentru luare de mită. 

Potrivit DNA, în perioada iulie 2015 - februarie 2016, Gabriela Gângoe-Simion a dispus plata din conturile unei societăţi, aflate în supravegherea sa, a sumei de aproape 64.000 lei, reprezentând remuneraţie încasată nelegal. 

"Această sumă de bani a fost disimulată prin emiterea unor facturi reprezentând servicii de audit, ce nu au fost prestate în realitate, de către o firmă pe care o controlează printr-o rudă de-a sa, către societatea plătitoare sau subcontractori ai acesteia. În perioada iunie 2011 - 2012, Primăria sectorului 5 şi o asociere formată din două firme (una dintre ele fiind societatea aflată în insolvenţă, la care am făcut referire mai sus), au încheiat mai multe contracte având ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrărilor de reabilitare termică a unui număr de 85 de imobile situate în sectorul 5 al municipiului Bucureşti, în valoare totală de 71.892.541 lei, fără TVA", afirmă procurorii. 

Anchetatorii au constatat că, în 31 decembrie 2015, primăria a plătit către asocierea respectivă suma de 8,5 milioane lei, reprezentând o plată parţială pentru serviciile prestate. 

"Pentru a se efectua plata respectivă, dar mai ales pentru a influenţa funcţionarii ce aveau atribuţii în acest sens, inculpatul Stănescu, în calitate de director, a pretins de la reprezentanţii asocierii respective, prin intermediul lui Răzvan Murgeanu, suma de 15.000 de euro. La rândul său, acesta din urmă a pretins de la Gabriela Gângoe-Simion, pe lângă suma de bani respectivă, alţi 15.000 euro, pentru sine, în scopul de a-şi trafica influenţa în direcţia arătată mai sus, lucru cu care aceasta a fost de acord", au reţinut anchetatorii. 

Anterior, în acelaşi context, Gabriela Gângoe-Simion, în baza înţelegerii prealabile cu Răzvan Murgeanu, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea că cei 8,5 milioane lei au fost viraţi de Primăria sectorului 5 ''cu nişte condiţii'' şi că se impunea plata unor comisioane. 

DNA menţionează că aceasta a dispus subcontractarea unor lucrări de remediere la blocurile ce au făcut obiectul unuia dintre contracte către o societate comercială. 

De asemenea, conform anchetatorilor, ea a mai dispus şi plata din contul societăţii pe care o supraveghea, în calitate de practician în insolvenţă, în contul subcontractorului a sumei de 600.000 de lei, ce include: contravaloarea lucrărilor de remediere, comisionul de 15.000 de euro pretins de Murgeanu pentru exercitarea influenţei, comisionul de 15.000 de euro promis directorului Stănescu pentru aprobarea documentaţiei aferente plăţii de 8,5 milioane, a plăţilor ce urmează a fi efectuate până la suma totală de încasat şi pentru deblocarea garanţiilor contractuale, suma de 15.000 de euro promisă persoanelor din conducerea societăţii pe care o supraveghea, pentru a nu se opune celor arătate, comisionul de aproape 174.000 lei, reprezentând suma pretinsă de aceasta pentru încasarea creanţei de 8,5 milioane lei şi obţinerea sprijinului lui Murgeanu şi Stănescu. 

"Această din urmă sumă de bani a fost virată în contul aceleiaşi firme pe care inculpata o controlează prin intermediul unei rude. De asemenea, în acelaşi scop, de a disimula provenienţa sumelor de bani şi a drepturilor asupra acestora, inculpata Gângoe-Simion l-a instigat pe administratorul societăţii subcontractoare să efectueze plata unei sume de 3.000 de euro (reprezentând o parte din comisionul în sumă de 15.000 de euro pretins de Murgeanu) către o altă persoană cu titlu de folos necuvenit pentru exercitarea influenţei asupra directorului Stănescu şi a altor persoane din cadrul Primăriei sector 5 în scopul arătat mai sus", se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.