Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologii au descoperit mărturiile transformării unui sat din Epoca Fierului din Northamptonshire într-un oraş roman

g4media.ro
arheologi

Arheologii cooptaţi pentru proiectul liniei ferate de mare viteză HS2 din Marea Britanie au scos la iveală mărturii ale transformării unui sat din Epoca Fierului din Northamptonshire într-un bogat oraş comercial roman, informează DPA.

Dovezile găsite în timpul săpăturilor efectuate la un sit din apropierea satului Chipping Warden au arătat cum aşezarea, despre care se crede că a apărut în jurul anului 400 î.Hr. şi care era formată din peste 30 de locuinţe rotunde, s-a extins în timpul perioadei romane, în jur de 300-400 d.Hr., apărând noi clădiri din piatră şi drumuri.

Situl, cunoscut sub numele de Blackgrounds, din cauza solului său negru, este unul dintre cele peste 100 examinate de arheologi pe traseul Londra - Birmingham din 2018, experţii calificându-l drept "unul dintre cele mai impresionante", potrivit Agerpres.ro.

Arheologii au scos la iveală de-a lungul unui drum lat peste 300 de monede romane, ceea ce sugerează că activitatea comercială din zonă a devenit una intensă pe măsură ce satul s-a transformat într-un oraş bogat. Drumul lat de 10 metri indică, de asemenea, că aşezarea ar fi fost extrem de aglomerată.

Arheologii au descoperit, totodată, că aşezarea era împărţită în zone în care predominau locuinţele şi zone dedicate meşteşugurilor, unde au fost scoase la iveală rămăşiţele unor ateliere, cuptoare şi fântâni bine conservate.

Într-o parte a sitului, specialiştii au constatat că solul are culoarea roşu aprins, sugerând că zona ar fi fost folosită pentru activităţi care implicau arderea, cum ar fi fabricarea pâinii, prelucrarea metalelor sau coacerea.

Alte artefacte descoperite în timpul săpăturilor au evidenţiat bogăţia locuitorilor, printre acestea remarcându-se vase de sticlă, ceramică bogat decorată, bijuterii şi chiar urme de galenă, un mineral care zdrobit şi amestecat cu ulei era folosit pentru machiaj.

Arheologii au descoperit şi jumătatea unui set de cătuşe, ceea ce sugerează existenţa unor infractori sau unor sclavi în zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.