Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologii au localizat primul mormânt al lui Cristofor Columb în oraşul spaniol Valladolid

Cristofor Columb

Arheologii au reuşit să localizeze primul mormânt al lui Cristofor Columb în oraşul spaniol Valladolid, unde trupul navigatorului s-a aflat timp de trei ani, înainte de a fi transportat la Sevilla, în Santo Domingo, în Cuba şi apoi readus la Sevilla, relatează joi AFP.

Dacă iniţial se ştia că exploratorul, prezentat în Europa drept "descoperitorul" Americii în 1492, fusese înmormântat în acest oraş din centrul Spaniei, unde a murit, locaţia exactă a acestui mormânt rămăsese un mister.

Până când cercetătorii au reuşit să stabilească "locaţia capelei în care a fost înmormântat amiralul Cristofor Columb în Valladolid în 1506", după "o investigaţie istorică amănunţită, confirmată de datele oferite prin georadar", a anunţat joi într-un comunicat Muzeul Marinei Spaniole, unde a fost prezentată această descoperire.

Cercetările care au vizat localizarea primului mormânt al navigatorului sunt legate de studiile efectuate de Departamentul de Medicină Legală al Universităţii din Granada din 2005 asupra ADN-ului exploratorului: ele dezvăluiseră la acea vreme că osemintele care se află în prezent în catedrala din Sevilla au fost într-adevăr cele ale lui Cristofor Columb, potrivit Agerpres.ro.

Comparând elemente (fire de aur, plumb, cărămidă etc.) găsite în mormântul din Sevilla, cercetătorii au reuşit să descopere locul în care navigatorul fusese îngropat în Valladolid timp de trei ani.

Datorită săpăturilor şi a utilizării georadarului, istoricii şi arheologii au reuşit să recreeze în 3D capela în care s-au aflat rămăşiţele lui Cristofor Columb, în interiorul mănăstirii, în prezent distrusă, a Sfântului Francisc din Valladolid.

Locul este acum o zonă comercială, lângă piaţa principală a oraşului.

Misterele care înconjoară locul în care a fost înmormântat Cristofor Columb, precum şi locul de naştere al acestuia, continuă să preocupe cercurile academice.

Navigatorul a murit la Valladolid, însă rămăşiţele sale au fost apoi transportate la Sevilla, apoi la Santo Domingo în 1544, conform dorinţei sale. Rămăşiţele sale au fost duse ulterior în Cuba şi în cele din urmă repatriate la Sevilla, în 1898.

Republica Dominicană susţine că rămăşiţele sale sau o parte din schelet se află încă pe teritoriul său, la Farul lui Columb, ipoteză care nu a fost exclusă de geneticieni în 2005.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.