Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologii au scos la iveală un palat și un templu sumerian din mileniul III î.Hr.

În Irak, arheologii au scos la iveală rămășițele unui palat sumerian vechi de aproape 4.500 de ani și ale unui templu dedicat zeului Ninurta.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi britanici și irakieni în vechiul oraș sumerian Girsu, situat la aproximativ 300 km sud-est de capitala irakiană, Bagdad.

Girsu, unul dintre cele mai vechi orașe sumeriene, a fost excavat pentru prima dată în 1877, sub conducerea arheologului francez Ernest de Sarzec. Cu toate acestea, cu câteva excepții, timp îndelungat nu au mai fost efectuate săpături arheologice în acest sit. Între timp, Girsu a fost afectat de săpături ilegale și de jafuri.

Descoperirile arheologice, care au fost mutate în diferite muzee din întreaga lume fără o documentație detaliată, reprezintă un alt factor care face dificilă examinarea istoriei lui Girsu în ansamblu.

Proiectul Girsu a fost creat de British Museum pentru a preveni astfel de probleme, pentru a reexamina vechile descoperiri arheologice și pentru a continua săpăturile cu metode moderne. Proiectul, condus de Sébastien Rey, curator al Mesopotamiei antice din cadrul British Museum, este finanțat de J. Paul Getty Museum din Los Angeles.

În timpul săpăturilor moderne efectuate la Girsu în cadrul proiectului, au fost scoase la iveală rămășițele unui palat vechi de 4500 de ani și numeroase tăblițe cuneiforme. Aceasta este interpretată ca o descoperire importantă pentru a ilumina istoria sumeriană și pentru a afla mai multe despre sumerieni.

O parte din zidurile din cărămidă de lut ale palatului sunt păstrate astăzi într-un muzeu din Bagdad.

Nu cu mult timp în urmă, o cârciumă sumeriană veche de 5.000 de ani a fost dezgropată într-un alt oraș antic de lângă Girsu.

Pe lângă palat și tăblițele cuneiforme, arheologii au găsit în timpul săpăturilor și rămășițele unui templu dedicat zeului Ninurta.

Arheologii spun că tăblițele cuneiforme găsite la Girsu ar putea schimba unele dintre lucrurile pe care le știm despre sumerieni.

Girsu: Un oraș sumerian antic

Nu este clar când Girsu, unul dintre primele orașe sumeriene, a fost ocupat în permanență de oameni, dar se știe că au existat câteva așezări în oraș în mileniul 6 î.Hr. Cu toate acestea, se crede că principala activitate din oraș a început în perioada dinastică timpurie, în mileniul al III-lea î.Hr. Prezența unui număr mare de artefacte arheologice din această perioadă susține această estimare.

Deși și-a pierdut caracteristicile politice după domnia regelui Gudea, Girsu și-a menținut importanța ca centru religios timp de mulți ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.