Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologii din China au descoperit rămăşiţele unui scorpion de mare care a trăit în urmă cu 435 milioane de ani

independent.co.uk
scorpion, Terropterus xiushanensis

Un scorpion de mare cu lungimea de un metru cutreiera în urmă cu 435 milioane de ani apele din regiunea care este în prezent China şi îşi captura prada cu ajutorul braţelor sale uriaşe, prevăzute cu ţepi, relatează Live Science.

Arheologii au descoperit recent rămăşiţele acestui scorpion (Terropterus xiushanensis) din ordinul Eurypterida, un artropod antic înrudit îndeaproape cu arahnidele moderne şi exemplarele de crab-potcoavă, au scris cercetătorii în numărul din noiembrie al jurnalului ştiinţific Science Bulletin.

Membrele sale acoperite cu ţepi ''erau probabil folosite pentru capturarea prăzii, asemănătoare 'coşului de prindere' format de pedipalpii ţepoşi ai păianjenului-bici... în rândul arahnidelor'', a declarat coautorul studiului, Bo Wang, de la Institutul de Geologie şi Paleontologie Nanjing şi de la Centrul de excelenţă în ştiinţele vieţii şi paleomediu din cadrul Academiei de Ştiinţe din China. Pedipalpii sunt anexele anterioare ale arahnidelor. În general dedicate transferului spermatozoizilor de la păianjenii masculi la femele, în cazul unor arahnide, cum ar fi păianjenul-bici (Amblypygi), pedipalpii au devenit adaptaţi pentru prinderea prăzii.

Această vieţuitoare înfricoşătoare a trăit în Silurian, în urmă cu aproximativ 443,8 milioane - 419,2 milioane de ani.

În acele vremuri, scorpionii erau prădători apex pe teritoriile lor subacvatice unde se năpusteau asupra peştilor şi moluştelor, pe care le apucau cu pedipalpii şi le mâncau.

Vieţuitoarele din ordinul Eurypterida aveau diverse dimensiuni, cele mai mici fiind cât o mână umană, iar cele mai mari cât un om adult, potrivit Live Science.

Noua specie descrisă, T. xiushanensis, este prima descoperire din familia Mixopteriade din ultimii 80 de ani, conform cercetătorilor, potrivit Agerpres.ro.

''Cunoştinţele noastre despre aceste animale bizare sunt limitate la doar patru specii din două genuri descrise acum 80 de ani: Mixopterus kiaeri din Norvegia, Mixopterus multispinosus din New York, Mixopterus simonsoni din Estonia şi Lanarkopterus dolichoschelus din Scoţia'', au precizat Wang şi colegii săi în studiu.

T. xiushanensis este totodată primul mixtopterid descoperit în zona a ceea ce a fost supercontinentul Gondwana, care s-a format după ce supercontinentul mai mare Pangea s-a despărţit în două.

''Primul nostru mixopterid din Gondwana - alături de alte euripteride din China şi unele specimene nedescrise - sugerează o sub-colectare din acest grup'', au scris cercetătorii în studiul lor. ''Lucrări viitoare, în special în Asia, ar putea dezvălui o distribuţie mai cosmopolită a mixopteridelor şi poate a altor grupuri de euripteride'', au notat ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.