Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhid. Prof. Univ. Ioan Ică Jr.: Despre acest uimitor Dimitrie cel Nou ştim atât de puţine, dar ştim, de fapt, totul, pentru că este o Evanghelie întrupată

Crestin Ortodox
Sfantul dimitrie cel nou

În predica rostită miercuri la Catedrala din Sibiu, Arhid. Prof. Univ. Ioan Ică Jr. a evidenţiat viaţa simplă şi ascetică a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pe care l-a numit „o Evanghelie întrupată”. Prin rugăciune neîncetată, a explicat clericul, cuviosul a devenit fără să ştie nimeni un stâlp de sfinţenie care uneşte cerul cu pământul, conform basilica.ro

„Despre acest uimitor Dimitrie cel Nou ştim atât de puţine, dar ştim, de fapt, totul, pentru că este o Evanghelie întrupată. Ştim doar atât, că a fost un ţăran simplu, un văcar, un bouar, un copil simplu dintr-un sat de la sud de Dunăre. (…) A lăsat toate cele ale vieţii ca să-L urmeze pe Domnul nostru Iisus Hristos. Viaţa lui a fost o rugăciune continuă, a fost o viaţă de uitare de sine, pentru a se umple de viaţa lui Hristos”.

Primite de la generalul Petru Saltâcov, moaştele Sfântului Dimitrie oferă binecuvântare românilor de peste 240 ani.

Arhid. Ioan Ică Jr. a reamintit că trupul sfântului, „izvorâtor de atâtea daruri şi de binecuvântări, se odihneşte în inima Catedralei patriarhale, de unde îşi revarsă toate aceste daruri şi binecuvântări peste întregul popor” şi a enumerat câteva momente când bucureştenii au primit ajutor de la el, în vreme de boală.

„Marele război din perioada 1768-1774 s-a terminat cu o ciumă îngrozitoare şi ruşii au trebuit să se retragă în fugă lăsând moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou la Bucureşti. Ciuma a dat înapoi la Bucureşti, dar a bântuit cu mare furie în Rusia. De atunci, Sfântul Dimitrie este izvor de binecuvântare pentru toţi cei care vin cu credinţă la el”.

Părintele a îndemnat „să răspundem cu dragoste, cu cinstire şi cu evlavie Sfântului Dimitrie cel Nou, un sfânt atât de uimitor prin viaţa lui atât de simplă văzută din afară”.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat Ocrotitor al Bucureştilor de Mitropolitul Filaret al II-lea al Ungrovlahiei, confirmând atât evlavia credincioșilor față de sfânt, cât și faptul că acesta devenise pentru locuitorii Capitalei un sigur și grabnic ajutător al lor în timpuri grele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.