Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhiepiscopia Timișoarei organizează o masă rotundă dedicată Parohiilor Ortodoxe Române din Serbia

basilica.ro
Arhiepiscopia Timișoarei

În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, Arhiepiscopia Timișoarei organizează online, în data de 4 august, o masă rotundă dedicată Parohiilor Ortodoxe Române din Serbia.

Preoți, teologi, studenți ai Universităţii de Vest Timişoara şi invitaţii lor vor discuta despre parcursul istoric al comunităților românilor ortodocși din Serbia, viața lor religioasă și culturală, educația religioasă și relația dintre Biserică și stat în Serbia și implicarea Bisericii Ortodoxe Române în diferite proiecte pentru românii din țara vecină.

Masa rotundă se va desfășura online cu începere de la ora 20:00. Moderatorul întâlnirii va fi Pr. Dr. Alin Cristian Scridon, lector la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest Timișoara, scrie Basilica.ro.

Link-ul dezbaterii poate fi accesat aici, iar informații suplimentare se pot obține la adresa de email alin.scridon@e-uvt.ro sau la telefon 0744.935.241.

Tema dezbaterii a fost propusă în cadrul seriei de workshopuri organizate anul acesta de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei în colaborare cu alte instituții. În cadrul lor au formulat întrebări și teme cercetători, profesori, studenți și elevi.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române a explicat că românii din afara granițelor se împart în trei categorii:

românii din teritoriile care au făcut cândva parte din România: Basarabia (Republica Moldova de azi), Bugeac și Cer­năuți (în Ucraina de azi);

românii care nu au făcut niciodată parte din statul român: cei din Transcarpatia (Maramureșul istoric), cei de pe Valea Timocului (în Serbia și Bulgaria) și aromânii răspândiți în Balcani;

diaspora propriu-zisă, formată din românii care au plecat peste granițe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.