Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aristotel Căncescu a fost ARESTAT: Alături de el e și un fost senator

Aristotel Cancescu

Aristotel Căncescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Sebastian Grapă, fost senator, precum şi fostul consilier judeţean Matei Gavril au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, au hotărât miercuri seară judecătorii Tribunalului Braşov după mai multe ore de audieri, în dosarul instrumentat de DNA în care sunt cercetaţi în legătură cu fapte de corupţie la alegerile din 2012.

Fostul senator Sebastian Grapă, la data faptelor consilier judeţean şi ulterior senator, este urmărit penal pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), conform unui comunicat al DNA

Citește și: EȘEC total: Revista Playboy revine la fotografiile cu femei goale, după ce renunțase la ele

Înainte de intrarea în sala de judecată a Tribunalului Braşov, Sebastian Grapă a declarat că nimic adevărat în ceea ce spun procurorii şi că trebuie avut în vedere "că astăzi oricine declară orice".

De asemenea, Gavril Matei, la data faptelor consilier judeţean şi om de afaceri, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată, iar Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată.

Citește și: A inceput caderea lui Dragnea. Va reusi sa pastreze puterea in PSD?

În acelaşi dosar, procurorii DNA Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar faţă de Sabin Adrian Neag, consilier judeţean şi administrator al unei societăţi comerciale la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Totodată, sunt urmăriţi penal în această speţă Cristinel Paltin - primar al comunei braşovene Şercaia, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi consilierii judeţeni Olimpiu Valentin Şoneriu, Ovidiu Răzvan Şandru, Vasile Ungureanu şi Romulus Dragoş Crăciun, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

Citește și: STUDIU Românii vor ca Uniunea Europeană să le rezolve problemele din sistemul de sănătate

De asemenea, procurorii au propus Tribunalului Braşov arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Aristotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (7 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracţiuni), şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susţin că, în contextul campaniei electorale din anul 2012, Căncescu, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a le pune pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în CJ Braşov.

Citește și: ASTA e legătura dintre o mâncare sănătoasă și persoanele care se trezesc mai devreme / STUDIU

"Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei şapte inculpaţi a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcţie de locul pe care s-au aflat cei şapte inculpaţi pe lista de candidaţi pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv. Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012. Ulterior, toţi cei şapte inculpaţi au fost aleşi consilieri judeţeni în CJ Braşov", arată DNA.

Citește și: El e regele care a plecat într-o vizită oficială cu peste 460 de tone de bagaje și 1.000 de persoane / VIDEO

Conform sursei citate, Căncescu a primit 170.000 lei de la Sebastian Grapă, 100.000 lei de la Claudiu Cornea, 60.000 lei de la Valentin Olimpiu Şoneriu, câte 50.000 lei de la Gavril Matei şi Răzvan Ovidiu Şandru, 40.000 lei de la Vasile Ungureanu şi 15.000 lei de la Dragoş Romulus Crăciun.

Căncescu este acuzat şi că, în perioada 2012 - 2013, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al CJ Braşov pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de Sebastian Grapă şi mai multe primării din judeţ.

Citește și: Ca-n România: A ajuns la spital după ce un câine l-a mușcat de…PENIS! Cum a fost posibil

"Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov în contextul campaniei electorale din anul 2012", spun anchetatorii.

Conform aceleiaşi surse, Aristotel Căncescu a aprobat, în anul 2013, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Gavril Matei, alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Braşov sub pretextul achiziţiei de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din judeţul Braşov de la o societate controlată în fapt de Gavril Matei.

Citește și: EȘEC total: Revista Playboy revine la fotografiile cu femei goale, după ce renunțase la ele

DNA precizează că sumele aflate în fondul de rezervă al CJ Braşov au fost date în mod discreţionar de Căncescu pentru "recompensarea" colaboratorilor politici.

"În ceea ce priveşte utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Braşov, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că banii au fost alocaţi doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreţionar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condiţiile reale din localităţi, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziţia sa. În acest context, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a ţinut o evidenţă a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia, care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el. Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi iniţiat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, fără discuţii sau verificări", arată procurorii.

Citește și: Iohannis e în cautarea noului UNPR

În aceeaşi perioadă, Cristinel Paltin, primar al comunei Şercaia, la cererea şi cu ajutorul lui Sebastian Grapă, a încheiat cu o societate administrată şi deţinută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii având ca obiect întocmirea şi predarea studiului "Strategie privind prevenirea abandonului şcolar, identificarea metodelor de creştere a gradului de instruire a populaţiei comunei Şercaia, jud. Braşov", în valoare de 78.120 de lei.

Procurorii anticorupţie menţionează că acel contract a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităţilor şcolare din care să rezulte abandonul la acest nivel şi care să justifice efectuarea acestei achiziţii, fără să fie întocmit un referat de necesitate şi fără să existe un buget rectificat şi fonduri aprobate.

Citește și: BARBARIE în Marea Britanie! Angajatele sunt OBLIGATE să se machieze și să poarte tocuri: Totul e ILEGAL

"În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestaţiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Şercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian. În atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapă Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a întreprins următoarele activităţi: a redactat în mod formal documente, studii şi lucrări, sub pretextul îndeplinirii obligaţiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ şi cantitativ, acestea fiind descărcate de pe internet, a pus la dispoziţia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontării sumelor menţionate în contracte, a completat şi semnat facturi, a redactat contracte, a retras bani din conturile societăţilor şi a păstrat legătura cu primarii comunelor respective", se precizează în comunicat.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

Prin aceasta a fost cauzat un prejudiciu bugetului CJ Braşov şi primăriilor respective în sumă totală de 1.167.200 lei, sumă ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru Sebastian Grapă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.