Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

„Arma” lui Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis Inquam Photos

După scandalul modificării codurilor penale, Klaus Iohannis anunța că va da startul unui referendum pe tema luptei anticorupție. Surse oficiale au anunțat ieri că acesta nu mai este un obiectiv pe termen scurt pentru președinte. Iohannis nu ar fi renunțat la ideea unei consultări populare dar o va pune în practică doar în momentul în care PSD va da semnale că atentează din nou la statul de drept.

De unde a apărut schimbarea de planuri?

Klaus Iohannis a folosit ideea inițierii unui referendum ca o formă de presiune publică față de actuala majoritate. La momentul respectiv, modificarea codurilor penale părea doar o problemă de timp. Apariția ideii unui referendum pe tema luptei anticorupție era menită să confrunte planurile social-democraților.

Ulterior apariției OUG 13, masivele proteste de stradă i-au făcut pe social-democrați să dea înapoi până la abrogarea acesteia. Grindeanu a declarat că orice eventuală modificare a codurilor penale va trece doar prin Parlament iar ministrul Justiției și-a dat demisia. Toate aceste lucruri au reprezentat în mod indirect „o recunoaștere a vinei”. În momentul actual putem presupune că repetarea în aceeași manieră netransparentă a unei situații tip OUG 13 nu este posibilă. Deci și referendumul anunțat de președinte își pierde din necesitate.

Cu toate protestele îndreptate împotriva puterii, PSD rămâne pe primul loc în preferințele românilor, la o distanță confortabilă de PNL, al doilea partid din țară. Referendumul era de la bun început o soluție extremă pentru o problemă extremă. Dar cum cel puțin pentru moment, riscul asupra încetinirii luptei anticorupție pare că a trecut, a dispărut și motivația pentru folosirea acestei soluții. Nu am aflat care ar fi fost întrebarea pentru referendum, dar, în orice variantă, acesta nu era jucat de la bun început. PSD putea să câștige, chiar și folosind varianta boicotului.

Astăzi, cu un PSD oferind creșteri salariale și mai multe facilități fiscale, dar și cu o dezumflare a emoției create de stradă, rezultatul referendumului era cu atât mai imprevizibil. Iohannis și-ar fi asumat riscul pierderii unei consultări populare doar dacă alternativa ar fi fost de neconceput. Iar astăzi, această alternativă de neconceput a dispărut, conform declarațiilor social-democraților.

Iohannis ne anunță totuși că va fi pregătit în orice moment să meargă la război pentru a apăra lupta anticorupție. Menținerea în stand-by  a ideii referendumului este un mesaj clar pentru PSD. Președintele va fi cu ochii pe actuala putere iar oricărui semnal de slăbire a luptei anticorupție i se va răspunde cu toate armele existente. Chiar și cu cea a referendumului popular.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.