Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armand Goșu, despre soarta lui Putin: Sunt prea mulţi morţi şi Putin o să fie întrebat: Unde-i denazificarea? Ai zis că denazifici Ucraina? Unde-i dezarmarea?

Facebook.com
Armand Goșu

Istoricul Armand Goşu consideră că în ultimele trei, patru săptămâni, ucrainenii au preluat iniţiativa strategică în acest război, iar contraofensiva acestora nu este cea aşteptată, ei lovind depozitele de muniţie, podurile şi protejându-şi astfel trupele. El crede că Putin va fi luat la întrebări de populaţia Rusiei şi va trebui să răspundă unde sunt denazificarea şi dezarmarea Ucrainei, notează news.ro.

Armand Goşu a fost întrebat, duminică, la emisiunea la Prima TV, dacă pierde Rusia războiul din Ucraina.

“Grea întrebare. Să o luăm altfel. Ca să îl câştige, ar trebui ca foarte multe condiţionalităţi să se producă. Ori e greu de imaginat scenarii în care Putin face mobilizare generală. Ceea ce vedem că amână de multe luni. Occidentul nu mai ajută Ucraina şi ar pune presiune pe Ucraina să facă pace în condiţiile Rusiei. Propaganda rusească are o capacitate incredibilă de a face hocus-pocus, de a-ţi prezenta, nu ştiu, un pahar cu apă, ca fiind nu ştiu ce, tezaurul Băncii Naţionale a Marii Britanii. Şi o să vină propagandiştii şefi de la Moscova să vă explice că tu nu poţi să înţelegi.  Iau în calcul şi acest detaliu că Putin poate să transforme o semi-victorie, un mic succes, un aparent succes de moment, să zică ”Am învins”. Ajutat de presă”, a explicat istoricul.

El crede că Putin va fi luat la întrebări de populaţia Rusiei şi va trebui să răspundă unde sunt denazificarea şi dezarmarea Ucrainei.

“E greu de imaginat aşa ceva, pentru că au murit zeci de mii de oameni. Deci încep să vină trupuri neînsufleţite cam în toate regiunile Rusiei, nu mai vorbim doar de Buriatia sau de Tuva, de regiuni îndepărtate, unde e un nivel de trai scăzut, unde oamenii nu prea comunică. Începem să vorbim de partea europeană a Rusiei. Ori, deja sunt prea mulţi morţi, resursele consumate în acest război sunt mult prea mari pentru rezultatele mult prea mici pe care le-a obţinut. O să fie întrebat ”Unde-i denazificarea, ai zis că denazifici Ucraina?. Unde-i denazificarea? Unde-i dezarmarea? Cum ai dezarmat Ucraina?”. Putin are grijă să nu repete lucrurile astea prea des, dar îi joacă feste propagandiştii pentru că ei le repetă şi astea rămân undeva întipărite în memoria colectivă şi va veni momentul să răspundă la întrebări”, a precizat Armand Goşu.

Întrebat ce ar înseamna o victorie a Rusiei, istoricul a răspuns: “Un scenariu de coşmar e ăsta. (…) Orice poate să zică Putin că e o victorie. Poate să ocupe un sat şi să zică că e o victorie”.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă ar fi o victorie pentru Rusia controlul asupra regiunii Donbas.

“Ca să aibă controlul asupra Donbasului, ar trebui să ocupe Doneţkul integral. O singură regiune a ocupat integral, Lugansk. Ar trebui să ocupe Lugansk şi Doneţk ca să aibă controlul pe Donbas. Mai are 70% pe Zaporojie, mai are 60% pe Herson. (…) Nu se ştie dacă va face, nu va face acele referendumuri planificate pe 11 septembrie. Nici măcar nu a sugerat Kremlinul care va fi întrebarea la care populaţia va trebui să răspundă. Şi întrebarea mea este ce populaţie, cine va trebui să răspundă pentru că oamenii au fugit, au plecat. Nu există liste de alegători. Oamenii ăia, în momentul în care ruşii au ocupat regiunile respective, 30% fugiseră. Între timp au mai fugit până la 50%. În unele regiuni, se pare că şi mai mult de 50%. Ruşii au venit cu profesori, au venit cu poliţie din Rusia, au venit cu primari din Rusia să controleze oraşe nepopulate. Au introdus rubla rusească, au adus numere de maşină ruseşti”, a mai afirmat Armand Goşu.

El a precizat că de câteva săptămâni ucrainenii au preluat iniţiativa strategică în acest război.

“În acelaşi timp, aşteptăm toţi de o lună şi ceva anunţata contraofensivă ucraineană pentru luna august, dar care vedem că nu e contraofensiva pe care ne-o închipuiam noi. Ucrainenii lucrează altfel, îşi protejează trupele, lovesc cu HIMARS-urile, în spatele frontului, depozitele de muniţie, lovesc comandamentele, podurile, de pildă. Aici, la Herson, au început să lovească Crimeea. Ăsta este şocul cel mai mare pentru ruşii. Deci au preluat iniţiativa strategică. Dacă e ceva important care s-a întâmplat în ultimele 3-4 săptămâni, ăsta e lucrul cel mai important, ucrainenii au preluat iniţiativa strategică în acest război”, a mai transmis Armand Goşu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.