Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata libiană a eliberat în totalitate oraşul Sirt de sub ocupaţia jihadistă

Forţele guvernului libian de uniune naţională (GNA) au anunţat luni că au reluat controlul total asupra oraşului Sirt din mâinile organizaţiei Statul Islamic (SI), potrivit unui purtător de cuvânt al uniunii, informează AFP, potrivit agerpres.

'Forţele noastre au reluat controlul total asupra oraşului Sirt', a declarat, pentru AFP, Reda Issa, purtătorul de cuvânt al operaţiunii militare lansate la 12 mai de GNA.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului vizitează Japonia: 'Alianţa nu a fost niciodată mai puternică'

Pagina de Facebook a centrului de presă al forţelor loialiste proclamă de asemenea 'victoria' şi 'reîntoarcerea oraşului Sirt', iar o fotografie îi arată pe combatanţii loialişti surâzători, arătând semnul victoriei.

'Forţele noastre au constatat astăzi o prăbuşire totală' a jihadiştilor şi 'zeci dintre ei s-au predat forţelor noastre', a precizat Issa.

Această victorie a fost proclamată la peste şase luni de la lansarea, în 12 mai, a ofensivei pentru recucerirea oraşului portuar cucerit în 2015 de SI. Organizaţia jihadistă a făcut şi el bastionul său în Libia, profitând de haosul în care s-a cufundat ţara în urma prăbuşirii dictatorului Muammar al-Gaddafi, în 2011.

Pentru gruparea ultraradicală, pierderea oraşului Sirt este o nouă lovitură după o serie de eşecuri militare în Irak şi în Siria, unde în prezent jihadiştii sunt atacaţi în fiefurile lor Mossul şi Raqqa.

Citeşte şi: Gest în premieră, după 75 de ani. Anunțul premierului nipon

Anunţată de mai multe ori drept iminentă, recucerirea oraşului Sirt s-a lovit de rezistenţa înverşunată a ultimilor jihadişti care s-au regrupat într-o mică zonă din acest oraş, situat la 450 km est de Tripoli.

Forţele pro-GNA au înaintat foarte încet, din cauza prezenţei de civili, în special femei şi copii. Luptele au fost unele sângeroase, cu peste 700 de morţi şi 3.000 de răniţi în rândul trupelor GNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.