Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata rusă și-a pedepsit 12 ofițeri pentru acțiunile din războiul din Ucraina

dw.com
razboi ucraina rusia armata tanc

Armata rusă a anunţat marţi că aproximativ 12 ofiţeri au fost sancţionaţi pentru trimiterea a circa 600 de recruţi pe front în Ucraina, fapt recunoscut de însuşi preşedintele Vladimir Putin, la două săptămâni de la începerea "operaţiunii militare speciale", aşa cum numeşte Kremlinul invazia sa în Ucraina, relatează EFE şi DPA.

Parchetul militar a adoptat măsuri disciplinare împotriva a circa 12 ofiţeri, între care măsura excluderii din cadrul forţelor armate.

În cadrul unei intervenţii în faţa Senatului (Consiliul Federaţiei), Artur Ieghiev, procuror militar al Districtului militar Vest, a explicat că în "operaţiunea specială" din Ucraina au fost implicaţi aproximativ 600 de recruţi, dar a adăugat că "toţi au aduşi înapoi într-o perioadă scurtă de timp".

În pofida sesizărilor din partea presei, activiştilor şi familiilor, atât Ministerul rus al Apărării, cât şi Vladimir Putin au negat la început că recruţii au participat la lupte în Ucraina, însă la 9 martie liderul de la Kremlin a dat ordin să se efectueze o anchetă în acest caz.

În contextul informaţiilor potrivit cărora recruţii ruşi au fost cei care şi-au pierdut viaţa în număr mare în primele zile ale războiului sau au fost capturaţi, Kremlinul a insistat pe faptul că preşedintele Putin dăduse ordin armatei înaintea declanşării intervenţiei militare "să excludă categoric" participarea recruţilor care efectuează serviciul militar de la "orice misiune" pe teritoriul Ucrainei.

Până în prezent, nu se ştie câţi militari ruşi au murit în luptă şi dacă cei care au fost capturaţi au fost deja eliberaţi.

Potrivit presei, printre cei 27 de marinari daţi dispăruţi oficial de către autorităţile ruse în urma naufragiului crucişătorului 'Moskva' - nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră - se aflau şi mai mulţi recruţi.

Membrii echipajului crucişătorului 'Moskva' au fost incluşi în cele din urmă în categoria participanţilor la campania militară în Ucraina pentru ca familiile lor să poată primi indemnizaţii şi pensii, după cum a relatat marţi publicaţia independentă rusă Meduza.io. Cu toate acestea, autorităţile ruse nu recunosc în mod oficial participarea crucişătorului "Moskva" la campania militară din Ucraina, susţinând în continuare că nava s-a scufundat în urma unui incident la bord şi nu din cauză că a fost lovită de două rachete ucrainene.

La sfârşitul lunii martie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, asigura că toţi cei 134.500 de recruţi înrolaţi în armată în primavară în cadrul serviciului militar obligatoriu nu vor fi trimişi în zonele de conflict.

Până în prezent, Kremlinul a refuzat să declare mobilizare generală sau parţială a populaţiei, o măsură căreia i se opune majoritatea ruşilor, deşi două treimi dintre locuitorii acestei ţări, potrivit sondajelor, susţin operaţiunea militară ordonată de Putin, notează EFE.

Cu toate acestea, informaţii care circulă pe reţelele de social media relevă totuşi că are loc o mobilizare ascunsă în Rusia, potrivit portalului independent Media.Zona.

Unii experţi şi foşti ofiţeri în armata rusă consideră că Putin va trebui să crească numărul de soldaţi în Ucraina dacă doreşte să realizeze "demilitarizarea" deplină a acestei ţări, "demilitarizarea" fiind unul din scopurile declarate ale "operaţiunii speciale militare" ruse în Ucraina, însemnând de fapt distrugerea armatei ucrainene.

Rusia a recunoscut la 25 martie moartea a 1.351 de soldaţi ai săi în războiul pe care îl duce în Ucraina, iar de atunci nu a mai revenit asupra acestui bilanţ, mai notează EFE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.