Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdictul unui analist: Armata construită de Putin a fost aproape distrusă în Ucraina

The National Interest
rusia tancuri armata rusa

De-a lungul celor aproximativ două decenii în care a fost la putere, președintele Vladimir Putin a dedicat mult timp și bani pentru construirea și modernizarea armatei Rusiei.

În acest timp, Putin a făcut lumea să creadă că Rusia este o forță de luat în seamă, iar el a fost văzut pe scară largă drept unul dintre cei mai puternici lideri din lume.

Dar războiul din Ucraina a decimat armata rusă pe care Putin s-a chinuit ani de zile să o construiască, ridicând în același timp întrebări cu privire la felul în care se agață de putere, afirmă experții și analiștii militari din Rusia pentru Business Insider.

"Invadarea Ucrainei de către Rusia s-a transformat într-o înfrângere strategică. Până acum, Kremlinul nu a reușit să-și atingă obiectivele de nivel strategic și a suferit costuri semnificative. Armata Rusiei va trebui reconstruită", spune George Barros, analist militar la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Insider.

„Forța terestră convențională a armatei pe care Kremlinul a muncit în ultimele două decenii să o formeze – încercând să creeze o armată modernă – această forță tocmai a fost în mare parte avariată și în mare parte distrusă în ultimele șase luni de războiul din Ucraina.” a adăugat Barros.

”Este foarte corect să spunem că forța terestră convențională rusă a luat o bătaie semnificativă în Ucraina. Va trebui să fie reconstruită” - a mai spus el.

Deși este dificil de confirmat bilanțul morților cu luptele în desfășurare, estimările militare americane de luna trecută spun ca victimele rusești ar putea ajunge la 80.000. Printre victime se numără ofițeri superiori, inclusiv generali.

Barros este de părere că va dura probabil „o generație pentru a recrea” corpul ofițerilor ruși, care „cu siguranță va avea un impact strategic pe termen lung asupra evaluării armatei convenționale a Rusiei”.

Și, deși Putin a evitat până acum să declare o mobilizare generală pentru a compensa pierderile semnificative de trupe în Ucraina, liderul rus a ordonat în august ca armata să-și mărească numărul cu 137.000 începând din 2023, un obiectiv ambițios, văzut de unii ca fiind de nerealizat și un semn că armata rusă este golită de războiul din Ucraina.

O actualizare recentă a informațiilor din partea ministerului britanic al Apărării arată că Armata 1 de Tancuri de Gardă și alte unități din Districtul Militar de Vest au suferit pierderi grele, iar „forța convențională a Rusiei concepută pentru a contracara NATO este grav slăbită”.

Ministerul a adăugat că „probabil că va dura ani pentru ca Rusia să reconstruiască această capacitate”.

Armata rusă s-a confruntat, de asemenea, cu deteriorarea, distrugerea și abandonarea unor cantități uimitoare de echipamente militare în Ucraina. Se estimează că a pierdut mii de vehicule blindate de când a început războiul, la sfârșitul lunii februarie.

Aceste pierderi au forțat armata rusă să recurgă la scoaterea din depozit a echipamentelor învechite din epoca sovietică, cum ar fi tancurile T-62.

„Nu este atât de puternică pe cât credeam noi”

Armata Rusiei a fost, în general, considerată ca fiind a doua cea mai puternică din lume, depășită doar de SUA.

Dar performanța dezastruoasă a Rusiei în războiul din Ucraina „va schimba dramatic evaluarea puterii militare a Rusiei”, a declarat Robert Orttung, profesor de afaceri internaționale la Universitatea George Washington, ale cărui cercetări se concentrează pe Rusia și Ucraina - pentru Insider.

Armata rusă „nu este nici pe departe atât de puternică pe cât am crezut că este”, a spus el.

În urmă cu câțiva ani, Rusia părea să câștige războiul din Siria și „strategia rusă părea să depășească strategia occidentală în Orientul Mijlociu”, a spus Orttung, fapt care a oferit un impuls major propagandei Moscovei privind puterea sa militară.

„O mare parte din capacitatea lor de a-și face propaganda eficientă s-a bazat pe priceperea lor reală pe câmpul de luptă, care părea să fie destul de puternică în locuri precum Siria. Acum, practic, sunt incapabili să-și atingă obiectivele, incapabili să arate că există o integrare între cei care luptă la sol, forțele aeriene și celelalte unități – care cu siguranță îi va doborî. Faptul că nu au câștigat pe teren, va face ca propaganda lor să fie mult mai puțin eficientă.”, a spus Orttung.

Înainte de începerea invaziei se credea ca Rusia poate cuceri Kievul în câteva zile. Dar forțele ucrainene, cu ajutorul echipamentelor militare furnizate de Occident, au rezistat mult mai puternic decât anticipa Moscova.

Forțele Rusiei nu au reușit să cuprindă capitala Ucrainei și, în schimb, și-au îndreptat atenția către regiunea estică Donbas. Deși în acea regiune a izbucnit un război între rebelii susținuți de Kremlin și forțele ucrainene încă din 2014 - în același an în care Rusia a invadat Ucraina și a anexat Crimeea - Rusia a făcut doar progrese în etape, în campania sa de preluare a Donbasului.

Iar în ultimele zile, Ucraina a lansat o contraofensivă, împingând forțele ruse în retragere și reluând o cantitate uimitoare de teritoriu în sudul și estul țării.

Guvernul ucrainean a declarat că, până acum, forțele sale au recucerit aproximativ 6.000 de kilometri pătrați în sudul și estul țării, de la începutul lunii septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.