Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata siriană a început să se retragă de pe ruta Castello, care duce spre Alep

http://www.aljazeera.com/
armata siriana

Armata siriană a început să se retragă de pe ruta Castello, axă vitală pentru a transporta ajutor umanitar spre cartierele rebele din Alep, a anunţat joi şeful Centrului rus pentru reconciliere a părţilor beligerante în Siria, generalul-locotenentul Vladimir Savcenko, informează AFP şi TASS.

'Conform angajamentelor asumate, forţele siriene au început să-şi retragă pe etape materialul de luptă şi personalul', a declarat Savcenko, în timpul unui briefing de presă al armatei ruse, adăugând că rebelii, în schimb, nu şi-au început retragerea.

Citește și: NATO şi Rusia vor să detensioneze criza ucraineană

Savcenko a subliniat că retragerea trupelor siriene va permite transportarea de ajutor umanitar în Alep, după ce în jur de 20 de camioane ale ONU cu destinaţia spre acest mare oraş din nordul Siriei au trecut joi frontiera dinspre Turcia.

Potrivit şefului-adjunct al Centrului rus pentru reconciliere, Serghei Kapiţin, citat de TASS, retragerea forţelor guvernamentale siriene a început la orele locale 09:00. 'Monitorizarea retragerii se realizează cu mijloace speciale, inclusiv cu drone, şi sunt constatate de reprezentanţi ai mass-media', a subliniat Kapiţin.

Acordul încheiat vineri între Washington şi Moscova prevede un acces umanitar fără obstacole spre zonele aflate sub asediu, cum este Alep, în mod concret prin 'demilitarizarea' rutei Castello.

Mai devreme în timpul zilei de joi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că armata lui Bashar al-Assad se afla în continuare pe această rută, iar menţinerea ei s-ar explica, potrivit OSDO, prin prezenţa de combatanţi rebeli de o parte şi de alta a rutei.

Un armistiţiu între rebelii sirieni şi armata regimului de la Damasc a intrat în vigoare luni, la ora locală 19:00 (16:00 GMT), în virtutea unui acord între Rusia şi SUA, susţinătoare ale regimului şi, respectiv, rebeliunii siriene, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.