Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata siriană îi îndeamnă pe islamiști să depună armele

siria

Elicoptere ale fortelor aeriene siriene au împrastiat la sfârsitul saptamânii trecute manifeste care îi invita pe jihadisti sa depuna armele, iar pe civili sa-si paraseasca locuintele din orasele Rastan si Talbisah, în nordul provinciei Homs, unde armata siriana intentioneaza sa desfasoare o ofensiva terestra de amploare în scurt timp, relateaza RIA Novosti.

'Detinatorul unui astfel de manifest poate trece orice punct de control al armatei siriene în deplina siguranta.Armata va pune la dispozitie hrana si medicamente. Colaborati cu armata siriana si parasiti zona de actiuni militare pentru a ramâne în viata', se mentioneaza în text.

Manifestul îi mai îndeamna pe acei sirieni care au luat armele în mâna si au luptat de partea 'teroristilor' sa depuna armele si sa abandoneze lupta armata.

'Viitorul vi se deschide în fata (...).Profitati de aceasta oportunitate pâna nu va fi prea târziu. Depuneti armele, asa cum au facut-o multi altii ca voi. Guvernul va avea grija de voi si va saluta revenirea voastra', se mai spune în textul citat de RIA Novosti.

Înca de joi a devenit cunoscut faptul ca armata siriana pregateste o operatiune antiterorista de amploare în sudul provinciei Hama si în nordul regiunii Homs, inclusiv în localitatile Rastan si Talbisah, care astazi sunt controlate de circa 5.000 de militanti ai gruparilor Frontul Al-Nusra, aripa siriana a retelei teroriste Al-Qaida, si ai Statului Islamic. Aceasta ofensiva urmeaza sa se desfasoare cu sprijin aerian rusesc.

Pentru început, comandamentul sirian trebuie sa asigure securitatea drumului care leaga orasele siriene Homs si Hama. Cele doua orase sunt în întregime sub controlul trupelor guvernamentale, însa localitatile dintre ele sunt considerate bastioane ale gruparilor extremiste în aceasta parte a Siriei, inclusiv ale Statului Islamic, scrie agentia rusa de presa. Drumul dintre Homs si Hama se afla permanent sub tiruri de mortiere si este în plus si tinta lunetistilor.

Potrivit publicatiei britanice Express, presedintele rus Vladimir Putin ar pregati o misiune militara de anvergura pentru a prelua controlul asupra bastionului gruparii extremiste SI la Raqqa. În acest scop, Putin ar intentiona sa trimita în Siria în jur de 150.000 de rezervisti, conform aceluiasi ziar.

Pe de alta parte, ministrul de externe britanic Philip Hammond a denuntat duminica, într-un interviu pentru Reuters, ca Rusia este angajata 'într-un razboi asimetric clasic' în Siria de sustinere a presedintelui Bashar al-Assad, chiar daca afirma ca ataca pozitii ale Statului Islamic.

'Arata ca un razboi asimetric clasic', pe fundalul unui mesaj puternic de propaganda care spune ca Moscova face un lucru când de fapt face altceva, complet diferit, iar atunci când actiunile sale sunt contestate, ea neaga categoric, a afirmat Hammond, în contextul în care Occidentul acuza Rusia ca îi bombardeaza în realitate pe oponentii liderului sirian Bashar al-Assad, inclusiv forte ale opozitiei considerate moderate de Occident.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.