Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata siriană recâştigă poziţii strategice din centrul ţării

Armata siriană şi aliaţii săi au preluat din nou controlul asupra celei mai mari părţi din terenul pierdut în timpul unei ofensive efectuate recent de către rebelii aliaţi jihadiştilor în provincia Hama, în centrul Siriei, a relatat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP, conform agerpres.

"Regimul a recucerit 75% din teritoriul pe care îl pierduse în provincia Hama", a indicat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, care are surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

ATENŢIE, români! Germania introduce o TAXĂ de drum pentru toţi şoferii străini

Grupări rebele conduse de Tahrir Al-Sham - o alianţă dominată de jihadiştii din Fateh al-Sham, fosta ramură siriană a Al Qaida - au lansat o ofensivă-surpriză la 21 martie în această în provincie. Ei au reuşit să ocupe mai multe sectoare şi să avanseze spre capitala provinciei Hama.

Dar după ce rebelii s-au retras, regimul a trimis în zonă importante întăriri care, cuplate cu multiplele lovituri aeriene ale aliatului său rus, i-a permis să inverseze situaţia, potrivit OSDO.

Controlul asupra provinciei Hama este de o importanţă strategică pentru guvern, deoarece îi permite să izoleze provincia învecinată Idleb, controlată în cea mai mare parte de către rebeli.

Luptele din ultimele săptămâni au provocat numeroase decese, a indicat OSDO, care nu a fost în măsură să furnizeze totuşi un bilanţ.

Stare de Urgenţă în SUA. Un incendiu puternic a provocat PRĂBUŞIREA unei autostrăzi - FOTO/VIDEO

Opoziţia a acuzat regimul de utilizare a substanţelor toxice în lupte. Coaliţia Naţională de opoziţie citează medici care au observat "simptome incluzând prezenţa spumei în gură, mâncărimi ale ochilor şi insuficienţă respiratorie". Circa 50 de persoane au suferit tulburări respiratorii în urma unor raiduri aeriene în provincie, susţine OSDO.

Guvernul sirian neagă că ar fi folosit arme chimice în conflictul care s-a soldat deja cu peste 320.000 de morţi din martie 2011. Acesta a ratificat Convenţia privind interzicerea armelor chimice în 2013.

Dar Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a declarat la începutul lunii martie că anchetează presupuse opt atacuri cu gaze letale comise în Siria de la începutul anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.