Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata suedeză este îngrijorată de numărul mare de cazuri de spionaj

pixabay.com
diverse, umbra, spion

Armata suedeză a decis sporirea măsurilor de precauţie după numeroasele cazuri de spionaj descoperite în ultimele luni, printre cazurile semnalate numărându-se inclusiv prezenţa unor vehicule ce supravegheau manevre militare, deşi premierul Stefan Lofven a declarat la începutul săptămânii că nu există nicio o ameninţare militară directă la adresa Suediei, scrie joi publicaţia spaniolă ABC.

'Am spus-o înainte şi îmi menţin afirmaţia: nu există o ameninţare militară directă la adresa Suediei (...) Dar de la o vreme am remarcat o schimbare a situaţiei de securitate, mai ales după ce s-a întâmplat în Ucraina şi anexarea Crimeii', a declarat Stefan Lofven la New York în timpul Adunării Generale a ONU.

Citește și: R. Moldova: Candidatului Moscovei i se cere să mențină Acordul de Asociere la UE

Însă această afirmaţie liniştitoare contrastează cu măsurile fără precedent luate de armata suedeză pentru prevenirea şi descoperirea cazurilor de spionaj. Printre aceste măsuri se numără şi crearea unei linii telefonice prin care publicul poate sesiza comportamentele sau mişcările persoaneleor suspecte.

'Fiecare trebuie să-şi dea seama că aceasta este situaţia, că acest lucru se întâmplă în Suedia şi că trebuie să începem să o luăm în serios', a explicat postului local de televiziune SVT generalul Mikael Frisell, comandantul districtului militar nord. El a precizat că în fiecare săptămână sunt descoperite cazuri de spionaj mai mult sau mai puţin serioase, iar toţi ofiţerii au primit instrucţiuni să fie extrem de vigilenţi.

La rândul său, un purtător de cuvânt al armatei suedeze, citat de cotidianul local Varnamo Nyheter, a declarat că au fost descoperiţi spioni care supravegheau în luna septembrie manevre ale armatei suedeze, iar acelaşi lucru s-a întâmplat anterior în luna august în timpul unor alte aplicaţii, la care au participat militari din 20 de ţări. Întrebat despre naţionalitatea spionilor, purtătorul de cuvânt s-a limitat să spună că provin din 'sud şi est', o posibilă aluzie la Rusia.

Suedia a dus încă de pe vremea Războiului Rece o politică de neafiliere la blocurile militare şi nu este membră a NATO, opinia publică fiind majoritar împotriva unei eventuale aderări la Alianţa Nord-Atlantică.

Dar în anul 2014 guvernul de la Stockholm a semnat cu NATO un acord prin care Alianţa va putea să-şi intensifice participarea la exerciţii militare în Suedia şi să vină în sprijinul acestei ţări neutre în eventualitatea unei crize. Conform acestui 'acord de sprijin al ţării gazdă' (Host Nation Support Agreement - HNSA), NATO va avea dreptul să transporte în Suedia elicoptere, avioane şi nave, dar numai la solicitarea guvernului de la Stockholm, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.