Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armenia sprijină Azerbaidjanul pentru a găzdui conferinţa asupra climei COP29

romania.europalibera.org
armenia azerbaidjan

Armenia a convenit joi să nu blocheze candidatura Azerbaidjanului de a găzdui conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice COP29 de anul viitor, ca parte a unei serii de gesturi de bunăvoinţă reciprocă menite să promoveze reconcilierea între cei doi vecini din Caucazul de Sud care s-au opus militar mult timp pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, relatează Reuters şi France Presse.

Această acţiune ar putea nu numai să rezolve o problemă ce planează asupra forumului COP28 în curs de desfăşurare în Dubai, dar indică şi o mai mare încredere între Erevan şi Baku, după ce Azerbaidjanul a capturat în septembrie regiunea separatistă Nagorno-Karabah de la etnicii armeni care o controlau, potrivit Agerpres.

Un comunicat comun al ambelor administraţii anunţă că Azerbaidjanul va elibera 32 de militari armeni capturaţi, iar Armenia va elibera doi soldaţi azeri.

"Cele două ţări îşi reconfirmă intenţia de a normaliza relaţiile şi ajunge la un tratat de pace pe baza respectării principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale", se arată în comunicat.

Armenia şi Azerbaidjanul sunt în dezacord de mai bine de trei decenii în legătură cu Nagorno-Karabah, care s-a eliberat de sub controlul Baku într-un conflict etnic sângeros ce a însoţit prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, supravieţuind cu sprijin financiar, militar şi diplomatic de la Erevan.

Când forţele azere au lansat ofensiva fulgerătoare ce a determinat aproape toată populaţia din Nagorno-Karabah de aproximativ 120.000 de locuitori să fugă în Armenia, prim-ministrul armean Nikol Paşinian a rezistat presiunii interne de a interveni.

El recunoscuse deja verbal teritoriul ca parte a Azerbaidjanului, în conformitate cu practica internaţională, chiar dacă încercările repetate de negocieri de pace, adesea cu sprijin internaţional, nu duceau nicăieri, iar ciocniri la graniţă au izbucnit în mod regulat.

Confruntat în septembrie cu un adversar militar mai puternic şi cu un aliat aparent indiferent în Rusia, el a spus că ţara sa are nevoie de pace mai mult decât orice pentru a-şi asigura suveranitatea şi prosperitatea, notează Reuters.

"Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan împărtăşesc opinia că există o şansă istorică de a realiza o pace mult aşteptată în regiune", se arată în comunicatul comun. "S-a ajuns la un acord privind luarea de paşi tangibili în vederea construirii încrederii între cele două ţări", adaugă textul.

Cei doi vecini au declarat că discuţiile vor continua cu privire la implementarea mai multor măsuri de consolidare a încrederii.

Azerbaidjanul, care l-a primit miercuri pe secretarul de stat adjunct al SUA James O'Brien, a declarat că este pregătit să accepte oferta secretarului de stat american Antony Blinken de a găzdui discuţii între miniştrii de externe ai ţărilor la Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.