Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armenia va sesiza OTSC în urma tensiunilor cu Azerbaidjanul

Reuters
Nikol Pashinyan

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a anunţat vineri că a sesizat o alianţă militară regională dominată de Rusia, după ce a acuzat Azerbaidjanul că s-a infiltrat în Armenia pentru a cuceri noi teritorii, informează AFP şi TASS.

Pashinyan şi-a anunţat decizia de a sesiza Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) într-o convorbire avută joi seara cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Acordul semnat de statele-membre ale OTSC prevede în articolul 2 pentru astfel de cazuri consultări în vederea iniţierii de măsuri care să "înlăture ameninţările" la adresa integrităţii teritoriale a unui stat-membru.

La rândul său, Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin a insistat asupra necesităţii ca Armenia şi Azerbaidjanul să respecte acordul de încetare a ostilităţilor încheiat sub egida lui în noiembrie, după şase săptămâni de război sângeros pentru control asupra regiunii Nagorno-Karabah.

Joi, Nikol Pashinyan a acuzat forţele azere că au încălcat frontiera pentru a-şi impune controlul asupra unor teritorii de lângă lacul Sev pe care îl împart cele două ţări.

Baku a respins aceste afirmaţii, pe care le-a calificat drept "aiuritoare" şi a afirmat că a desfăşurat poliţişti de frontieră în zona de pe teritoriul său.

SUA şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea tensiunilor, iar Franţa a cerut "retragerea imediată a trupelor azere de pe teritoriul armean".

Azerbaidjanul şi Armenia s-au înfruntat în toamna anului trecut pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, conflictul soldându-se cu peste 6.000 de morţi şi cu înfrângerea Erevanului, care a trebuit să returneze importante teritorii către Baku.

În pofida unui armistiţiu încheiat sub egida Moscova şi a desfăşurării unor forţe ruseşti de menţinere a păcii, tensiunile persistă în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.