Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armenia vrea pace și e gata să colaboreze cu OSCE: măsuri noi impuse de Erevan la graniță

Armenia, graniță

Ministerul de Externe armean a anunţat vineri că este pregătit să se implice alături de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru restabilirea unei încetări a focului în Nagorno-Karabah, regiune în care de aproape o săptămână au loc confruntări armate cu Azerbaidjanul, transmite Reuters, potrivit Agerpres. De asemenea, Armenia anunță că ieșirea din țară în Nagorno-Karabakh va fi limitată.

SUA, Rusia şi Franţa, co-preşedinţi ai Grupului de la Minsk al OSCE, creat în 1992 cu rol de mediator pentru soluţionarea conflictului din Nagorno-Karabah (regiune din interiorul teritoriului Azerbaidjanului, dar populată majoritar de etnici armeni), au cerut joi încetarea imediată a focului.

Însă Turcia a afirmat că cele trei mari puteri nu ar trebui să aibă vreun rol în demersurile către instaurarea păcii. ''Dat fiind că SUA, Rusia şi Franţa au neglijat această problemă timp de aproape 30 de ani, este inacceptabil ca ele să fie implicate în căutarea unei încetări a focului'', a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. El a subliniat că o încetare a focului pe termen lung va putea fi realizată numai dacă ''ocupanţii armeni'' se retrag din Nagorno-Karabah.

Autorităţile de la Erevan şi Baku se acuză reciproc de atacarea unor obiective civile în actualul conflict din Nagorno-Karabah, regiune din Azerbaidjan populată majoritar de etnici armeni.

Peste 1 milion de civili au fost strămutaţi şi mii de persoane şi-au pierdut viaţa înainte ca încetarea focului din 1994 să stabilizeze linia frontului, forţele armene controlând aproape întreaga regiune Nagorno-Karabah, precum şi zone întinse apropiate din Azerbaidjan.

Armenia a decretat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, iar a doua zi Azerbaidjanul a anunţat o mobilizare parţială a armatei.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Conflictul a cauzat îngrijorarea Occidentului inclusiv pentru că ar putea agrava instabilitatea în Caucazul de Sud, zonă ce serveşte drept coridor pentru conductele de ţiţei şi gaz către pieţele mondiale.

Armenia anunță că ieșirea din țară în Nagorno-Karabakh va fi limitată

Se vor face excepții pentru transportul armatei de apărare și a guvernului Republicii Nagorno-Karabakh, precum și, în unele cazuri, cu permisiunea guvernului Armeniei.

Plecarea de persoane și vehicule din Armenia către Nagorno-Karabakh, cu excepția transportului pentru armata de apărare și autoritățile Republicii Nagorno-Karabakh, va fi limitată de la 2 octombrie pentru a asigura descărcarea drumurilor. „Pentru a asigura comunicarea și descărcarea neîntreruptă a drumurilor, începând cu 2 octombrie, plecarea persoanelor și vehiculelor din Armenia către Artsakh va fi limitată, cu excepția transportului pentru armata de apărare și guvernul Artsakh și de asemenea, în cazuri excepționale, cu permisiunea guvernului armean ", se spune în mesaj.

"De asemenea, a fost creat un sediu comun, condus de șeful de stat major al prim-ministrului Eduard Aghajanyan, pentru a coordona procesul de acordare a asistenței sociale și materiale către Artsakh. Pe 2 octombrie, la ora 10:00, va fi disponibilă o linie telefonică la numărul 117 al sediului pentru obținerea informațiilor militare cu privire la toate aspectele legate de legea marțială, cu excepția chestiunilor legate de activitățile Ministerului Apărării", se spune în mesaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.