Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armistițiu pe butuci în PNL. Jokerul din mâna lui Orban pentru neutralizarea adversarilor din partid

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban

În PNL s-a instaurat  armistițiul  la intervenția și cererea lui Klaus Iohannis. Cel puțin așa pare, iar situația este  de dorit să fie păstrată până  după viitoarele  europarlamentare. În fapt, ambele  tabere s-au repliat, își ling rănile și fac pregătiri pentru a-și consolida  și extinde influența. Actuala  conducere a  găsit însă deja "biciul" prin care să grăbească schimbarea unor lideri de filiale.

După discuția purtată  la  Vila Lac  cu președintele Klaus Iohannis, liderii  de organizații cu probleme au obținut, la prima vedere, un nou răgaz. La Consiliul Național, Ludovic Orban a fost nevoit să amâne modificarea statutului pentru demiterea mai facilă a liderilor județeni ostili și să schimbe criteriile pentru candidaturile la europarlamentare, pentru a  nu umbri participarea  în premieră a șefului statului la o întâlnire  cu delegații partidului care l-a propulsat  la Cotroceni. La rândul său, Orban a obținut o lovitură de imagine, reîntărind parteriatul între propriul partid și președinție, cu el ca garant la cârma PNL, în timp ce adversarii săi, pregătiți să  ceară un nou Congres la CN, au strâns  din dinți și s-au mulțumit cu concesiile  făcute. Printre aceste cedări -  crearea unei echipe de campanie la europarlamentare care seamănă ca  două picături de apă cu cea care a asigurat  victoria lui Iohannis la ultimele prezidențiale.

Printre cei care  fac parte din echipa de campanie se numără vechii liberali Dan Motreanu și Marian Petrache, protestatari vehemenți în ședințele de partid ai intențiilor de centralizare  și întărire a a autorității lui Orban în partid. Dar mai ales, va face parte Vasile Blaga, reactivat după decizia de achitare în primă instanță în dosarul penal în care este implicat și care dă semne clare că vrea  să recâștige terenul pierdut în partid, folosindu-și influența printre liderii fostului PDL.

O ambiție  în care însă Ludovic Orban  și-a pus speranța și pe care vrea  să o folosească pentru a pune cu botul pe labe tabăra celor care-i contestă stilul de conducere. Potrivit unor surse  din conducerea PNL,  Orban intenționează să susțină numirea lui Blaga drept  coordonator al campaniilor electorale ce va  veni.

"Deocamdată sunt numai discuții. Sunt mulți care  ar  sprijini o astfel de numire, în speranța că Blaga  va reuși acolo unde Robert Shighiartău ( actualul secretar general al PNL - n.r.) a eșuat: reorganizarea și mobilizarea filialelor cu probleme. Sunt destui însă care ar contesta o astfel de mișcare pentru că se tem că Blaga va trece la decapitarea acestora",  ne-au dezvăluit sursele citate.

Suspiciunile acestora nu sunt neîntemeiate. În discuției anterioare dintre  Blaga și Orban , prin care liderul PNL își asigurase  sprijinul  liderilor foștilor pedeliști promițându-le o  reprezentare cât mai echiibrată  pe lista  eligibilă pentru europarlamentare și posibilitatea obținerii șefiei unor filiale județene, se  convenise schimbarea statutului PNL în sensul eliminării condiției majorității calificate, votul de două treimi în BPN pentru validarea unei propuneri de demitere a unui lider de filială.

Iar Blaga nu a uitat acest lucru. În prezent,  foștii pedeliști duc  dorul vremurilor de demult, de la debutul fuziunii cu vechii liberali, când conducerea filialelor era  una bicefală, paritară. Alegerile interne  care  au urmat, au fost folosite de vechii liberali pentru a pune mâna pe  cât mai multe filiale. În detrimentul  noilor parteneri de fuziune, care acum au realizat, că la câțiva  ani de la acel moment, nu mai controlează decât 12-13 filiale județene.

Potrivit surselor citate. Blaga nu va ezita să se folosească de funcția de coordonator de campanie pentru a  crea noi oportunități pentru proprii  oameni. Totul în numele nevoii de  mobilizare și de reorganizare a structurilor din teriroriu în perspectiva  pregătirilor pentru  testele electorale ce  vor urma. Iar aici, interesele lui Blaga coincid, până la un anumit  punct cu cele ale lui Orban, care vrea să se descotorosească de cei care îi poartă sâmbtele ca lider de partid. Vizate sunt două filiale din București, Sector 3 si Sector 5,  conduse de apropiați ai  lui Cristian Bușoi,  dar și filiale din teritoriu precum Bacău, Iași, Maramureș, Mehendinți și Mureș.  Mugur Cozmanciuc, liderul organizației Neamț, aflat în conflict cu Orban, pare a fi dobândit imunitatea mult-dorită, fiind sprijinit deschis de Blaga, mai susțin sursele citate.

Chiar dacă se va ajunge la noi propuneri de demitere, acestea se  vor lovi de prevederile actualului statut. Și pentru dizolvarea unui birou județean de conducere și pentru demiterea unui lider de filială județeană este nevoie de minim două treimi din voturile membrilor BPN pentru ca propunerea  să treacă. Modificarea statutului, în sensul  înlocuirii  cu o prevedere mai relaxată de demitere prin majoritate simplă a fost   amânată la intervențiile Cotroceniului. O lună,  susțin partizanii lui Orban, până la viitorul Congres de după alegeri, speră adversarii acestuia.

Numai că Orban mizează pe cartea lui Blaga, care pare  că are șanse mai mari să adune  voturile  a două treimi decât el în BPN. Cu alte cuvinte, Orban caută să scoată castanele din foc  cu mânile altuia ca să nu se mai frigă ca pâna  acum cu riscul de dezbinare în partid în an preelectoral.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.