Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armistițiu pe linie: Libanul anunță tratative pentru încetarea ostilităţilor la graniţa cu Israelul

acleddata.com
hezbollah liban israel

Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a declarat marţi că discuţii indirecte privind încetarea ostilităţilor de-a lungul graniţei cu Israelul vor debuta în timpul Ramadanului, luna sfântă a musulmanilor care începe săptămâna viitoare, informează Reuters.

Într-un interviu acordat marţi seara postului de radio local libanez Al Jadeed, premierul Mikati a spus că preşedintele parlamentului libanez Nabih Berri, care este apropiat de Hezbollah, studiază o propunere sugerată verbal de emisarul american Amos Hochstein, care s-a aflat luni la Beirut.

Mikati a spus că propunerea se concentrează asupra modului de a implementa pe deplin rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului de o lună purtat în 2006 între Hezbollah şi Israel. Aceasta solicită retragerea actorilor armaţi nestatali din sudul Libanului şi desfăşurarea a până la 15.000 de militari ai armatei libaneze.

Libanul a acuzat Israelul că a încălcat rezoluţia de peste 30.000 de ori şi spune că ar fi gata să o implementeze pe deplin.

Calendar 'elastic'

Premierul Mikati a spus că plănuieşte să vorbească cu Hochstein în următoarele 48 de ore despre propunere, în special pentru a afla poziţia Israelului, în contextul în care emisarul american a plecat la Tel Aviv de la Beirut. El a mai declarat că termenul de implementare este "elastic".

Puternicul grup armat libanez Hezbollah şi Israel s-au angajat în schimburi de focuri de aproape cinci luni, în paralel cu războiul din Gaza, determinând eforturi diplomatice menite să împiedice escaladarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.