Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Art Basel inaugurează cea de-a 50-a ediţie cu artişti clasici alături de tinere speranţe

Art Basel - cel mai important Târgul Internaţional de Artă Contemporană şi-a deschis joi porţile celei de-a 50-a ediţii cu opere ale unor autori clasici ca Miró, Lichtenstein sau Warhol, alături de lucrări ale unor tinere speranţe în căutare de recunoaştere, într-o atmosferă plină de optimism departe de crizele şi războaiele comerciale, relatează EFE, potrivit agerpres.ro.

"Este o mică bulă, dar nu se pune problema de criză", a comentat EFE, Guillermo Romero, de la galeria madrilenă Parra &Romero, care prezintă opere ale unor autori ca Alejandro Cesarco şi Ian Wallace la etajul doi al clădirii principale din acest impunător edificiu realizat de arhitecţii Herzog & Meuron.

În ce priveşte cumpărătorii, abundă clienţii asiatici şi americani sau italienii, care profita de deschiderea Târgului Internaţional de Artă Contemporană pentru a lua trenul de mare viteză dintre Milano şi Berna în căutare de chilipiruri.

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

Timp de şase zile, primele două dedicate exclusiv colecţionarilor, 300 de galerii din întreaga lume prezintă în capitala elveţiană peste 4.000 de opere.

"Este de departe cel mai mare târg de artă din lume, numărul colecţionarilor prezenţi fiind incomparabil cu cel al altor evenimente de acest fel, iar calitatea operelor este cea care face diferenţă", a declarat Isabel Mignoni, de la galeria madrilenă Elvira González, care vine de peste 20 de ani la Art Basel.

Galeria propune la vânzare operele unor artişti ca Antoni Topies, Eduardo Chillida sau Miquel Barceló, precum şi lucrări ale reputatului artist Alexander Calder, expuse la primul etaj, rezervat artei contemporane.

Cea mai fotografiată lucrare este "Sacred Heart" a lui Jeff Koons, care a reuşit cu o altă lucrare a sa din oţel inoxidabil "Rabbit" să doboare recordul celei mai scumpe opere ale unui artist în viaţă fiind vândută cu 91 de milioane de dolari.

Un agent de securitate păzeşte inima din metal roz, în timp ce colecţionarii se plimbă în jurul ei. Potrivit speculaţiilor, s-ar putea plăti până la 15 milioane de dolari pe această lucrare, deşi galeriştii sunt rezervaţi asupra preţului.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

Milionarul Steve Cohen, pe care mass-media îl indică drept cumpărătorul secret al sculpturii "Rabbit" al lui Koons, a venit la primele ore ale zilei de joi, la fel ca un alt celebru cumpărător, mexicanul Eugenio López Alonso.

La etajul doi al expoziţiei, dedicat artiştilor tineri, există o amplă reprezentare de latino-americani care îi include pe mexicanii OMR şi Kurimanzutto, sau artistele argentiniană Barro şi cea columbiană Casas Riegner.

Galeria columbiană oferă şi o mică selecţie ce include artişti locali, de la cei veterani precum Beatriz González sau Antonio Caro, părintele artei conceptuale columbiene, până la tinerii Mateo López sau Bernardo Ortiz.

Argentinianca Barro, născută în cartierul sărac Boca, îşi expune lucrările la secţiunea 'statements' ('declaraciones'), alături de cele ale tânărului artist Gabriel Chaile, care a venit cu o amplă colecţie de vase din lut ornate cu motive populare din provincia sa natală Tucumán.

Citește și: Demisie de răsunet! Cutremur pe scena politică

Chaile le-a strâns de la cantinele populare unde se oferea mâncare persoanelor nevoiaşe, în momentele de mare criză în Argentina, potrivit galeristului Federico Curutchet, care l-a însoţit pe artist la târg.

"A oferi unui public elitist nişte obiecte pe care nu le-ar cumpăra în altfel de situaţii, este o critică voalată adusă acestor eveniment comerciale", a spus Chaile, mărturisind că unele vase au fost deja cumpărate de clienţi din SUA, sau Singapore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.