Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Articolele de știri despre Nord Stream ar putea fi o operațiune de dezinformare rusă - Rainer Saks, expert în securitate

scurgeri nord stream marea baltica

Articolele din presa germană despre Nord Stream ar putea face parte dintr-o campanie de dezinformare rusească menită să inducă în eroare publicul, în condițiile în care Uniunea Europeană dezbate în acest moment producția de obuze pentru Ucraina, a declarat Rainer Saks, potrivit news.err.ee.

Presa germană a relatat că ancheta privind explozia gazoductului Nord Stream a condus la o legătură cu Ucraina.

Aceasta a fost concluzia la care au ajuns radiodifuzorul public german ARD, Südwestrundfunk și Die Zeit, citând surse din mai multe țări și servicii speciale. Publicațiile au urmărit un iaht închiriat de o companie deținută de ucraineni în timp ce călătorea din Germania spre Nordstream.

Potrivit presei, o companie poloneză deținută de ucraineni a închiriat un iaht în toamnă pentru a dinamita conducta Nord Stream. Deși utilizatorii reali ai iahtului, inclusiv scafandrii, nu sunt cunoscuți, deoarece au folosit documente false, pe iaht au fost descoperite ulterior urme de explozibili. Autorii citează surse din mai multe țări și agenții de investigație germane.

Expertul în securitate Rainer Saks crede că este vorba de o operațiune de informare rusă

"Mesajul pe care Rusia îl transmitea în acel moment, avea două componente importante. Prima era că, din moment ce Uniunea Europeană plănuia să nu mai cumpere gaz din Rusia, ar fi fost o măsură de anticipare pentru a face rău părții europene. Dar cea de-a doua, care este mai semnificativă, era implicația că ar putea viza infrastructura subacvatică vitală a Europei", a declarat Saks.

"Acum, când se întâmplă așa ceva și acest tip de operațiune de informare este îngrămădit pe deasupra - intimidează și creează un sentiment de pericol", a adăugat Saks.

Materialele publicate se concentrează mai degrabă pe presupușii organizatori ai exploziei decât pe explozia în sine. Potrivit Rețelei seismice suedeze, exploziile au fost echivalente cu 100 de kilograme de explozibil trinitrotoluen (TNT). KaidoPeremees, șeful companiei de scufundări Tuukritööde OÜ, a declarat că nici măcar nu era nevoie de scufundări pentru a arunca în aer o conductă de gaz.

"În teorie, scufundările nu ar fi necesare pentru a distruge o astfel de conductă. Este destul de ușor de localizat. Nici măcar nu trebuie să vă aflați chiar deasupra conductei. O explozie de această magnitudine are același efect asupra ei ca un ac pe un balon. Este un vas presurizat care conține gaz. Chiar și cel mai mic impact ar putea provoca ruperea acestuia", a declarat el.

Raportul a fost publicat cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor europeni ai apărării la Stockholm pentru a discuta despre producția a un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina.

Rainer Saks a declarat că, chiar dacă presa a întârziat cu o lună decizia europenilor, Rusia va beneficia de pe urma acesteia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.