Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artificiul prin care Traian Basescu va fi fortat sa semneze acordul cu FMI

daniel chitoiu
Traian Basescu a anuntat ritos ca nu va semna Acordul cu FMI daca in el va fi prevazuta acea crestere a accizei la carburanti. USL a anuntat in aceasta seara ca aceasta crestere a accizei la carburanti nu va fi trecuta in Acordul cu FMI si deci presedintele nu are de ce sa mai refuze semnarea. Artificiul a fost explicat de vicepremierul Daniel Chitoiu - cresterea accizei la carburanti este in vigoare si a fost promovata printr-o OUG a Guvernului inca de anul trecut si in acest moment este doar suspendata aplicarea ei pana la 1 aprilie. Ce s-a intamplat in fapt? Guvernul a dat OUG pentru cresterea accizei in conformitate cu cele convenite cu FMI, dar nu au trecut acest lucru in Acordul cu FMI. Presedintele a cerut abrogarea OUG-ului la sfarsitul anului trecut, dar s-a multumit in cele din urma cu suspendarea pana la 1 aprilie a aplicarii OUG-ului in schimbul promulgarii Bugetului de stat pe 2013.
Scrisoarea de intenţie nu intră în boardul FMI şi nu va fi aprobată dacă preşedintele nu semnează memorandumul. Săptămâna viitoare vom pune pe masa guvernului rezultatului negocierilor privind memorandumul cu FMI , va fi aprobat şi înaintat preşedintelui. Urmează atunci să stabilim o întâlnire să discutăm.
"Acciza nu este trecută în scrisoarea de intenţie cu FMI. Se consideră o măsură fiscală adoptată anul trecut, în luna decembrie, este în vigoare, numai este amânată trei luni de zile. Actul normativ este în vigoare, ordonanţa este în vigoare, doar a fost amânată până la 1 aprilie. Nu trebuie să mai dăm vreun act normativ. Nu are motive să nu semneze, atâta timp cât această măsură fiscală nu este cuprinsă nici în memorandum, nici în scrisoarea de intenţie.", a spus Daniel Chitoiu dupa intalnirea delegatiei PNL cu cea a FMI.
"Asta a solicitat dânsul că dacă nu este în scrisoare de intenţie şi memorandum semnează.  A spus public ca il va semna daca nu va contine cresterea de acciza... si e clar ca ii va fi trimis fara aceasta prevedere." a spus ministrul referindu-se la promisiunea presedintelui ca va semna Acordul fara prevederea privind cresterea accizei.
Acum ce va face presedintele Basescu? Va semna acordul sau va conditiona totul de abrogarea OUG-ului? A spus public ca il va semna daca nu va contine cresterea de acciza… si e clar ca ii va fi trimis fara aceasta prevedere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.