Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artificul care ar putea salva parlamentarii, dacă pensiile speciale vor fi eliminate

5-pensii-ss

Cu o săptămână înainte de votul final pe  eliminarea pensiilor speciale  în Parlament, PMP vine cu o soluție salvatoare pentru parlamentari. Vicepreședintele PMP Gabi Ionașcu este de părere că ar trebui să fie introdusă indemnizația pe care aleșii o primesc în calcularea punctului de pensie, întrucât principiul contributivității nu este respectat în rândul parlamentarilor, dat fiind că salariile acestora nu sunt  „cuantificate în dreptul la pensie”

„Principiul general privind stabilirea dreptului la pensie este contributivitatea. Și vorbind de demnitarii statului român, indemnizația acordată parlamentarilor  nu este luată în calculul punctului de pensie. De data aceasta, ar trebui introdusă acesta indemnizație în calculul pensiilor. Nu poți să lași un demnitar care, vă dau un exemplu, este de profesie inginer, nu iei indemnizația în calcul ca senator, și vorbesc despre cazul meu, și atunci veniturile care intră în calculul pensiei sunt doar pentru inginer? Și atunci? Ieși cu o pensie de 1.500 de lei? În acest context, principiul contributivității nu mai este luat în calul. Sunt  niste drepturi salariale care s-au acordat individului respectiv și care trebuie categoric cuantificate în dreptul la pensie”, a declarat Gabi Ionașcu pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Citește și: Decizie de ULTIMĂ ORĂ în Camera Deputaților: ABROGAREA pensiilor speciale, în 28 ianuarie

În schimb, deputatul USR, Claudiu Năsui, a declarat, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, că veniturile (indemnizațiile) pe care le primesc parlamentarii sunt luate în calculul punctului de pensie, cu alte cuvinte, aleșii primesc pensii din mandatele deținute, iar pensia specială/pensia de serviciu este un alt venit dat „ca privilegiu” parlamentarilor ca urmare a Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.

Proiectul privind tăierea pensiilor speciale va fi dezbătut în Sesiunea extraordinară a Parlamentului de săptămâna viitoare. Actul normativ vizează eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru păstrarea beneficiilor și pentru magistrați.

Citește și: Pensionarii de lux care câștigă peste 18.000 de lei pe lună! Cine sunt românii care primesc pensii speciale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.