Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artiștii bat la ușa lui Nicușor Dan: 'Suntem intrigaţi de faptul că nu suntem incluşi în schemele de ajutor'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Nicușor Dan primărie

Mai mulţi artişti independenţi cer primarului Nicuşor Dan să îi includă în schema de ajutor pentru sectorul cultural: Fonduri acordate în funcţie de nevoi şi spaţii puse la dispoziţie gratuit

Mai mulţi artişti independenţi cer primarului Nicuşor Dan, printr-o petiţie publicată de MUZE - Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, să îi includă în schema de ajutor pentru sectorul cultural, anunță news.ro.

Ei susţin că le-a fost promis spijinul, astfel că, „intrigaţi de faptul că nu sunt nicicum incluşi în schemele de ajutor pentru sectorul cultural”, după cum se arată într-un comunicat remis News.ro, au iniţiat o petiţie care a adunat peste 400 de semnături până miercuri.

Artiştii propun ca fondurile să fie acordate în funcţie de nevoie şi nu în urma unui concurs de proiecte, crearea unui „buget pentru supravieţuire”, suplimentarea veniturilor din drepturi patrimoniale de autor şi drepturi conexe, cer ca Primăria să pună la dispoziţia artiştilor spaţii în care să-şi poată desfăşura activitatea, fără plată, dar şi suplimentarea indemnizaţiei oferite de Ministerul Culturii.

Citește și: Război deschis în PNL: 'Din toții așii noului Guvern, nu am tras niciunul!'

În plus, susţin ei, este necesară o perioadă de preînscriere pentru aceste ajutoare, pentru a putea estima cu ce sumă poate fi ajutat fiecare artist.

„Având în vedere propunerea dumneavoastră de a sprijini sectorul cultural independent şi faptul că artistul, persoană fizică, nu a fost inclus nici de această data ca beneficiar direct al ajutorului de stat pentru sectorul cultural independent, prin programul "Susţinem Cultura în Bucureşti", vă solicităm prin prezenta, luarea în considerare a următoarelor propuneri, în completarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti:

1. Propunem ca beneficiarii să intre în posesia acestor fonduri în urma unui „concurs de nevoi” în detrimentul unui concurs de proiecte, aşa cum s-a propus iniţial. Să ajutăm aşadar în primul rând pe cei cu nevoi imediate.

Considerăm astfel relevantă în acest sens sintagma “nevoie culturală de urgenţă”, aşa cum este prezentată în secţiunea IV. DEFINIŢII, Art. 4, lit. c) din cadrul Schemei de ajutor de stat pentru finanţarea programului SUSŢINEM CULTURA ÎN BUCUREŞTI. Aşadar, din definirea termenilor rezultă neechivoc necesitatea ca artistul să fie principalul beneficiar al schemei, nesatisfacerea nevoilor acestuia fiind capabilă a duce la prejudicierea întregului sector cultural şi a publicului.

2. Propunem crearea unui buget pentru supravieţuire, în faza iniţială de ajutor, cel puţin până în luna iunie a anului 2021, şi crearea unui buget separat, pentru proiecte, pentru etapa de relansare a industriei. Astfel considerăm necesară completarea secţiunii a VIII-a, BUGETUL SCHEMEI.

3. Propunem suplimentarea veniturilor din drepturi patrimoniale de autor şi drepturi conexe, aceasta fiind principala sursă de subzistenţă a celor ce activează în sectorul cultural independent.

4. Propunem ca Primăria să pună la dispoziţia artiştilor spaţii în care să-şi poată desfăşura activitatea, fără plată, sau cu plata unei sume mici. Activităţile întreprinse în această perioadă pot fi de tipul: repetiţii, piese de teatru pentru difuzare online, şcoli de dans, de teatru. Această propunere îşi găseşte temeiul în semnalarea de către artişti a unor situaţii în care au fost nevoiţi să desfăşoare repetiţii chiar şi în parcări, odată cu venirea frigului, acest lucru devenind extrem de neplăcut.

Beneficiul corelativ al Primăriei este acela de a nu mai cheltui cu întreţinerea clădirilor, aşa cum se întâmplă cu ONG-urile şi alte entităţi.

5. Propunem ca Primăria să suplimenteze indemnizaţia oferită de Ministerul Culturii. Pentru aceasta, considerăm necesară cooperarea între cele doua instituţii şi artişti, astfel încât să se stabilească condiţiile de eligibilitate, iar acestea să fie aceleaşi la ambele instituţii.

6. Propunem completarea Articolului 5, din secţiunea beneficiarilor eligibili, astfel încât persoana fizică, artistul, să poată fi beneficiar direct şi imediat, iar nu prin interpuşi. Acesta este apt a face dovada calităţii de artist prin contractele de prestaţie artistică pe care le încheie.

Am întâmpinat contraargumentul cum că, în lipsa unei reglementări a meseriei de artist, orice persoană fizică poate pretinde plata acestor sume. Dorim să răspundem că, luând în considerare prevederile de la litera c), art.6, secţiunea a V-a – BENEFICIARI ELIGIBILI , această dilemă este rezolvată, deoarece cei care desfăşoară activitate pe o perioadă a cel puţin doi ani calendaristici înainte de data depunerii solicitării pentru sprijin financiar, îşi câştigă traiul din meseria de artist, şi nu prestează aceasta muncă cu titlu ocazional.

7. Propunem o perioadă de preînscriere pentru aceste ajutoare, pentru a putea estima cu ce sumă poate fi ajutat fiecare artist, în funcţie de numărul de persoane care aplică pentru acest ajutor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.