DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Așa arată bilanțul unui Patriarh: 200 de milioane de euro investite în filantropie, 31 de ani de arhierie

basilica.ro
patriarhul daniel

„Prioritățile sunt multiple, dar, în primul rând, trebuie să ne gândim la viața spirituală”, este gândul cu care venea la conducerea Bisericii Ortodoxe Române Patriarhul Daniel, moment în care avea deja 17 ani de slujire arhierească, scrie basilica.ro.

S-au împlinit 31 de ani de când a fost hirotonit arhiereu în Catedrala din Timișoara. Preafericirea Sa devenea pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titulatura de „Lugojanul”. A slujit în această demnitate doar trei luni, fiind ales apoi Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Citește și: Numire dubioasă făcută de USR în funcția de subprefect al județului Alba: Fost șef de post de poliție cu diplomă de la o ‘universitate’ desființată

„Nu trebuie să despărțim Liturghia de filantropie și filantropia de Liturghie, sau opera socială de viața duhovnicească”, a insistat în multe rânduri Părintele Patriarh. „Dacă dezvoltăm o operă socială fără un suport duhovnicesc, riscăm să ne secularizăm, deși intenția operei sociale este una pozitivă”, spunea Preafericirea Sa.

Sub conducerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica a investit peste 200 de milioane de euro în filantropie, a mobilizat eforturi uriașe în construirea și renovarea de lăcașuri de cult, în carte religioasă, în școli teologice, formare, educație și cateheză.

Citește și: Cristoiu: ‘Respingerea dosarului 10 august convine tuturor celor care conduc România de azi. Dacă jandarmii din noul regim n-ar fi duri, demonstrații ar putea da năvală în Guvernul Cîțu’

Viața spirituală, nevăzută, necuantificabilă este motorul care a pus în mișcare și care întreține constant toate aceste inițiative spre slava lui Dumnezeu și binele semenilor. Dovezi ale acestei trăiri sunt vizibile mereu în teologia exprimată adesea în predicile Părintelui Patriarh, în contribuția Preafericirii Sale la Sfântul și Marele Sinod, dar, mai ales, în cuvintele de încurajare pe care le-a adresat în perioada dificilă a ultimului an.

„Doar așa vom merge pe o linie sigură pentru că este verificată de Sfânta Tradiție a Sfinților Părinți care, până astăzi, ne-au arătat că, dacă gândim cele spirituale și cele materiale împreună, binecuvântăm pe Dumnezeu și la nivelul spiritului și la nivelul materiei” – Patriarhul Daniel.

Citește și: Puternic semnal de îngrijorare! Octavian Jurma: ‘București va intra în scenariul roșu, cel mai probabil, săptămâna viitoare’

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A îmbrățișat viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

Citește și: Numire dubioasă făcută de USR în funcția de subprefect al județului Alba: Fost șef de post de poliție cu diplomă de la o ‘universitate’ desființată

Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. De notat sunt demersurile de consolidare şi restaurare a Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

Din septembrie 2007 este Patriarhul României.

Citește și: Cristoiu: ‘Respingerea dosarului 10 august convine tuturor celor care conduc România de azi. Dacă jandarmii din noul regim n-ar fi duri, demonstrații ar putea da năvală în Guvernul Cîțu’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.