Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Așa ceva nu s-a mai întâmplat: Premierul unei țări europene a demisionat pentru că liderul opoziției a fost arestat

caleaeuropeana.ro
Georgia

Partidul de guvernământ 'Visul georgian' l-a propus joi pe ministrul apărării în exerciţiu, Irakli Garibaşvili, în calitate de nou prim-ministru, după demisia neaşteptată a lui Gheorghi Gaharia, a anunţat liderul formaţiunii, Irakli Kobahidze, citat de EFE şi Eho Kavkaza, potrivit Agerpres.

'Consiliul politic al partidului a susţinut în unanimitate candidatura lui Irakli Garibaşhvili", a declarat Kobahidze într-o conferinţă de presă.

Şeful executivului georgian şi-a prezentat anterior demisia în semn de dezacord cu decizia luată de un tribunal din Tbilisi privind arestarea liderului principalului partid de opoziţie, Nikanor Melia. 'Consider că mandatul de arestare este nejustificat când există riscul unei escaladări politice', a explicat Gaharia.

Garibaşvili (38 de ani) a mai fost la conducerea guvernului georgian între 2013 şi 2015, iar din 2019 este titularul portofoliului la Apărare.

Citește și: Clotilde Armand preferă ”dracii”: ‘Așa este atunci când ești obișnuit să te uiți doar la diamante”

Demisia premierului duce automat la căderea întregului cabinet de miniştri, care va rămâne în funcţie până la desemnarea unui nou premier, a cărei candidatură trebuie aprobată de parlament în termen de două săptămâni. Pentru aprobarea noului premier sunt necesare 76 de voturi dintr-un total de 150.

Marţi, la cererea Parchetului General, lui Melia i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, după care miercuri o instanţă din Tbilisi a dispus arestarea opozantului, acuzat că în urmă cu doi ani a condus o tentativă de asalt asupra parlamentului, când mai mulţi protestatari şi poliţişti au fost răniţi.

Melia s-a refugiat miercuri seara la sediul formaţiunii sale Mişcarea Naţională Unită (MNU), iar adepţii săi au împiedicat arestarea sa. El este pasibil la o pedeapsă cu nouă ani de închisoare.

În urma demisiei lui Gaharia, Ministerul de Interne a declarat că a 'suspendat provizoriu' executarea hotărârii judecătoreşti privind arestarea liderului partidului de opoziţie înfiinţat de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili.

Citește și: Maia Sandu i-a dat lovitura de grație lui Vladimir Plahotniuc

Liderul MNU, la fel ca toţi deputaţii celei mai mari formaţiuni de opoziţie din parlamentul georgian, precum şi deputaţi ai altor partide de opoziţie, boicotează lucrările parlamentului cerând alegeri legislative anticipate, pe motiv că cele din octombrie au fost fraudate.

În cadrul acestui scrutin, partidul aflat la putere 'Visul georgian' a obţinut 90 din cele 150 de locuri în parlament.

Melia l-a catalogat joi pe candidatul la funcţia de prim-ministru drept o 'marionetă' şi a asigurat că 'vor fi alegeri anticipate pentru parlament'. 'Sfârşitul 'Visului georgian' este aproape', a spus el într-o declaraţie de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.