Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asalt asupra ambasadelor. Miza noii strategii Dragnea-Tăriceanu. Iohannis, principala țintă

Inquam Photos / Octav Ganea
Dragnea Iohannis

Ambasadorii români  urmează să fie luați la puricat  de către  ministerul  condus de Teodor Meleșcanu. Sub imperiul  directivelor emise de  Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, MAE pregătește terenul  pentru două obiective: presiune pe președintele Klaus Iohannis pentru a lua cât mai rapid o decizie în cazul  propunerii de revocare a  procurorului-șef al DNA și  controlul reprezentanțelor diplomatice în perspectiva alegerilor prezidențiale de la finele anului viitor.

Primul care a dat semnalul atacului  a fost Liviu Dragnea  la Congresul recent al PSD. Liderul social-democrat a  invocat necesitatea  unei analize pe fiecare misiune diplomatică în parte, pe fiecare consul şi ataşat comercial,  chipurile pentru a vedea ce avantaje a avut  statul român de pe urma  reprezentanților săi diplomatici.

”Vrem o dimensiune economică în activitatea diplomatică. Vreau ca întreaga reţea a ambasadorilor, consulilor, ataşaţilor comerciali să se orienteze şi către obiective măsurabile economic. Vrem o  cuantificare a performanţei externe nu doar prin contacte politice, nu doar prin organizarea unor vizite a unor oficialităţi române în ţările respective, ci şi prin contracte semnate, prin deschiderea de pieţe de noi şi de noi rute comerciale. (...) Am un respect deosebit pentru corpul diplomatic, dar vreau să vedem şi noi totuşi această ţară ce avantaje a avut de pe urma acestor oameni”, a spus Dragnea, la congresul PSD, care a cerut  MAE și celor de la Ministerul Comerțului să se ocupe de "redeschiderea" piețelor internaționale economice pierdute  de statul român în ultimii 27 de ani.

Ulterior, Dragnea  și-a manifestat interesul particular pentru propunerea  unui nou amabsador în Israel, post vacantat  de mai bine de un an într-o țară cu ai cărui lideri este binecunoscut că liderul PSD și-a construit  relații foarte bune  în ultimii ani.

Analiza cerută ar trebui să ajungă pe masa Guvernului și a Președinției în cel mai scurt timp.

”Observ și eu că sunt unii ambasadori care au activitate de care ne putem, practic, dispensa. Ei sunt acolo mai mult decorativ. Ei trebuie să militeze pentru întărirea relațiilor, pentru ajutor, pentru cooperare economică, culturală. Sunt foarte mulți ambasadori care nu fac acest lucru, din motive care îmi scapă. Cred că este o necesitate, o astfel de analiză. Nu ne putem permite ca într-o periodă în care toate țările se zbat să întărească relațiile economice și culturale noi să batem pasul pe loc”, a susținut la rândul său, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a arătat că va avea o discuție cu ministrul de Externe, Theodor Meleșcanu, și îi va cere acestuia să inițieze o analiză de amploare. Mai mult, evitând să  facă referire al vreun nume, Tăriceanu a explicat că sunt ambasadori din capitale importante care ar putea fi înlocuiți.

De altfel, Tăriceanu a ținut să transmită Președinției un avertisment: Klaus Iohannis nu poate desemna pur şi simplu un ambasador, o înţelegere cu Guvernul.

" Numirile ambasadorilor, după cum ştiţi, în baza legii, sunt semnate de preşedinte şi contasemnate de prim-ministru. (...) Nu are preşedintele ultimul cuvânt în această privinţă, deci dacă preşedintele nu ajunge la o înţelegere cu Guvernul, nu poate să desemneze el un ambasador şi sigur că este valabilă şi reciproca", a declarat Tăriceanu, care a precizat „acest lucru se face pe baza propunerilor pe care le elaborează MAE".

Miza noii strategii elaborate de liderii coaliției PSD-ALDE este însă una mai simplă,  dar cu impact major, dincolo de  considerentele economice  și interesele României  atât de invocate în discursurile  și poziționările celor doi politicieni. În ultimii patru  ani, președintele Klaus Iohannis  și-a impus unii dintre foștii săi colaboratori și apropiați în  posturi cheie de ambasadori. Cele mai cunoscute  cazuri sunt cele ale lui Dan Mihalache la Londra sau al "bunului prieten de familie", Mihai Alexandru Grădinar în Danemarca.

Potrivit unor surse din cadrul actualei coaliții de guvernare, în prezent se încearcă să se pună  presiune pe  președinție prin atacul  la acești diplomați pentru a obține o decizie favorabilă în cazul revocării Laurei Codruța  Kovesi.

"Vin alegerile, iar Iohannis nu-și poate permite luxul pierderii unor ambasadori care trebuie  să pregătească organizarea acestui tur de scrutin și care au lucrat pentru imaginea sa printre românii din Diaspora. De ei depinde câștigarea de către Iohannis al celui de-al doilea mandat", susțin sursele citate.

De altfel, acesta este cel de-al doilea motiv pentru care s-a demarat acțiunea de  evaluare și schimbare a unor  diplomați. În special, social-democrații nu au uitat modul în care a fost înfrânt Victor Ponta la ultimele alegeri prezidențiale printr-o mobilizare la vot fără precedent a românilor din Diaspora, demers care a  fost  susținut de unele ambasade prin prelungirea programului de vot sau crearea unor secții noi de vot pentru a facilita desfășurarea scrutinului prezidențial în  condiții mai bune decât cele deja stabilite de Ministerul Afacerilor Externe la acea vreme.

Mai mult, raportul  comisiei parlamentare speciale privind alegerile prezidențiale din 2009 conține și el o serie de recomandări  și observații care privesc ambasadele și libertatea  lor de mișcare în ainte și în timpul  unui astfel de scrutin electoral. În cadrul audierilor din comisia de anchetă au fost criticate multe ambasade pentru felul în care s-au implicat la ultimele rânduri de alegeri, mai ales acolo unde comunitățile românești și românii aflați la muncă ar fi manifestat o atitudine vehementă anti-PSD.

Potrivit surselor citate, indiferent dacă Iohannis va ceda sau nu presiunilor în cazul Kovesi, asaltul  pentru controlul unor ambasade și consulate cheie va continua. Vizate sunt în special  reprezentanțele diplomatice din țările unde Diaspora românească  este puternică, precum Italia, Franța, Spania și Marea Britanie, ne-au explicat aceleași surse.

Nu este prima oară când Dragnea a atacat problema ambasadelor, semn că terenul pentru noua strategie a fost pregătit din vreme. În luna august a anului trecut, liderul PSD, făcea o comparație  între prestația diplomaților strâini  acreditați al București și cea a omologilor români de peste hotare.

"Mi-am exprimat cu toată sinceritatea şi foarte clar aprecierea faţă de personalul diplomatic, de ambasadori. Dar nu mi-am permis să dau lecţii de diplomaţie, nu mi-am permis să dau sfaturi, sunt oameni care au vorbit şi care vor discuta despre chestiuni care se repetă. Dar văd cu mare invidie, de o perioadă, ce fac ambasadorii în Bucureşti, adică văd cu câtă sârguinţă, cu câtă tenacitate şi determinare susţin interesele economice şi promovează interesele economice ale ţărilor lor şi a fost doar o rugăminte ca şi ambasadorii noştri să facă acest lucru, în afară de sarcinile pe care le primesc de la Preşedinţie, MAE şi de la alte instituţii din România",  spunea atunci Liviu Dragnea. mai spus Liviu Dragnea.

La finele lui 2017, au urmat noi săgeți la adresa  corpului diplomatic  românesc, acuzat că nu  știe să explice cum trebuie la nivelul cancelariilor europene și nu numai,  măsurile de modificare a legilor justiției. La acea vreme, același Liviu Dragnea anunța că  ambasadorii români or să transmită autorităților europene modificările traduse aduse legilor justiției,  pentru a se putea  dovedi că nu există nici măcar un singur articol care să afecteze independența justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.