Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șase localități din România își declară INSOLVENȚA: acuzații GRAVE la adresa Guvernului

insolventa persoanelor fizice

Şase localităţi din ţara noastră sunt în insolvenţă, iar Ministerul Finanţelor nu a alocat nici un ban din cotele defalcate ca să le scoată din această situaţie, susţine deputatul PNL Romeo Nicoară, într-o solicitare către ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Citeşte şi: Revocarea lui Kovesi îl lasă pe Iohannis fără mandat? Ce spune Tăriceanu despre o eventuală SUSUPENDARE a preşedintelui

Toate aceste localităţi au datorii foarte mari şi au intrat oficial în procedură de insolvenţă, prin decizii ale instanţelor de judecată.

Conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern, unităţile adminis­trative care au datorii mai vechi de 120 de zile, reprezentând peste 50% din bugetul general sau nu au plătit salariile pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenţei, intră în insolvenţă.

Astfel, localităţile Aninoasa (Hunedoara), Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Călineşti Oaş (Satu Mare), Naruja (Vrancea), Andreiaşu de Jos (Vrancea) sunt administrate de creditori. "Primăriile nu au bani să îşi plătească datoriile din bugetul local, fiind necesar să primească bani de la Guvern. Fostul premier Mihai Tudose a afirmat că este treaba primăriilor să găsească o soluţie pentru aceste probleme, pe când primarii acuză Guvernul că nu le acordă bani din buget pentru a scăpa de insolvenţă", spune politicianul român, citat de Bursa.

Deputatul PNL dă ca exemplu comuna Ardeoani din judeţul Bacău, care a intrat în insolvenţă pe 10 ianuarie 2014: "Ponderea obligaţiilor de plată în totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei este de 268%, primăria având obligaţii de plată de 5.314.084 lei".

Oraşul Aninoasa din Hunedoara a fost prima localitate din România pentru care a fost deschisă procedura insolvenţei, în iunie 2013. La 31 decembrie 2013, totalul cheltuielilor bugetului oraşului este de 4.297.650 lei, arată Romeo Nicoară, precizând că valoarea obligaţiilor de plată, mai vechi de 120 de zile, cu excepţia celor aflate în litigiu comercial, la data intrării în insolvenţă, era de 3.377.629 lei, iar ponderea obligaţiilor de plată în total cheltuieli era de 78,59%.

Deputatul PNL îl întreabă pe Eugen Teodorovici dacă Ministerul Finanţelor are în vedere promovarea unor măsuri de sprijin şi care sunt paşii necesari de făcut, astfel încât cetăţenii din aceste localităţi să nu aibă de suferit.

O altă problemă cu care se confruntă localităţile din România este noua lege a salarizării, intrată în vigoare la 1 iulie anul trecut.

Aceasta a stabilit indemnizaţii mai mari pentru primari, viceprimari şi şefi ai Consiliilor Judeţene şi a lăsat la latitudinea consiliilor locale salariile funcţionarilor din administraţie. Mulţi primari au declarat că majorările salariale au fost mult peste ce permitea bugetul primăriei. Unii edili au ales să taie bani de la investiţii, alţii cer bani de la Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.