Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASFOR propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Pădurilor

padure lemne defrisari

Reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR) consideră că pădurea şi produsele din lemn trebuie să fie în centrul politicilor publice şi propun, în acest sens, înfiinţarea Consiliului Naţional al Pădurilor.

"Gestionarea sustenabilă a resursei de lemn este metoda care permite atingerea celor trei funcţii de bază ale pădurii: economică, socială şi de mediu. În acest sens, Asociaţia Forestierilor din România - ASFOR reiterează astăzi, de Ziua Internaţională a Pădurilor, necesitatea utilizării produselor din lemn şi faptul că pădurea şi produsele din lemn trebuie să fie în centrul politicilor publice. Creşterea suprafeţei de teren acoperite cu specii forestiere duce implicit şi la o creştere a cantităţii de carbon absorbite, iar utilizarea lemnului în produse cu durată lungă de viaţă permite stocarea carbonului pe termen lung. ASFOR a propus, prin documentul programatic "România Verde în 10 paşi", înfiinţarea Consiliului Naţional al Pădurilor. Consiliul Naţional al Pădurilor ar urma să fie un organism independent, apolitic, care să dezvolte şi să urmărească strategia forestieră naţională, să emită avize în ceea ce priveşte legislaţia silvică şi să reprezinte în Parlament punctele de vedere ale sectorului împreună cu asociaţiile profesionale", se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei de profil, transmis luni AGERPRES, cu ocazia Zilei Internaţionale a Pădurii, marcată în fiecare an, pe data de 21 martie.

Potrivit sursei citate, Consiliul va reglementa modul de funcţionare a comisiilor care eliberează certificate de practică în silvicultură, va organiza la nivel naţional accesul în meseria de silvicultor, va urmări dezvoltarea dialogului inter-sectorial şi a comunicării în domeniul pădurilor şi va desfăşura programe de susţinere a educaţiei forestiere.

De asemenea, prin acelaşi document, ASFOR propune o serie de măsuri pentru relansarea economiei forestiere, care să participe la relansarea economiei naţionale pe baze ecologice şi care să ne permită atingerea ţintelor de stocare a carbonului, esenţiale în lupta cu schimbările climatice.

"Acestea se referă la inclusiv la creşterea capacităţii de administrare a pădurilor şi crearea unor programe de susţinere a IMM-urilor din domeniu prin care să poată fi achiziţionate utilaje şi echipamente moderne şi prietenoase cu mediul, dar şi la creşterea utilizării lemnului în construcţii (documentul poate fi citit integral pe https://asfor.ro/romania-verde). Grija pentru pădure ca resursă complexă şi durabilă trebuie să fie în centrul politicilor statului român, cu atât mai mult în acest context european marcat de anii de pandemie şi de criza generată de războiul din Ucraina", se menţionează în comunicat.

În urmă cu 10 ani, la 21 martie 2012, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o Rezoluţie prin care a declarat ziua de 21 martie ca Ziua Internaţională a Pădurilor. Aceasta se celebrează, din 2013, în fiecare an, pentru a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Pădurile acoperă o treime din suprafaţa Terrei, îndeplinind funcţii vitale în întreaga lume. ASFOR subliniază că, în contextul schimbărilor climatice, pădurile sunt principala resursă de captare a dioxidului de carbon, iar lemnul - principala resursă de sechestrare a acestuia.

În plus, pădurile, prin producţia de biomasă, pădurile sunt o resursă important în domeniul producţiei de energie regenerabilă.

Asociaţia Forestierilor din România este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.