Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului a LUAT FOC după recomandările MCV: 'România devine securocrație'

BN breaking news justitie

Membrii Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) spun că raportul MCV are, printre recomandările pentru autorități, transformarea României din „democrație” în „securocrație”, în care serviciile de informații ar trebui să supravegheze și mai robust cetățenii.

„Raportul MCV privind România, publicat de Comisia Europeană pe 22 octombrie 2019, dovedește, o dată în plus, atât subiectivismul și prejudecățile experților europeni, cât și disprețul acestora pentru respectarea drepturilor fundamentale ale românilor de către instituțiile de represiune ale statului român.

„Pentru cei care nu sunt familiari cu termenul, “securocrație” (mai cunoscut și sub numele de “securitocrație” sau “counter-intelligence state”) se referă la statul în care serviciile de informații penetrează și împânzesc toate instituțiile din societate, inclusiv armata”.

Citește și: Un mare scandal stă să BUBUIE în PNL: favorit de pe lista cu miniștri din cabinetul Orban, denunțat la DNA

Cu privire la paragraful din raportul MCV potrivit căruia Comisia Europeană reiterează sugestia că experiența altor state membre ar putea fi utilă pentru crearea unui sistem mai robust de măsuri de supraveghere tehnică utilizate de organele de urmărire penală și de colaborare între serviciile de informații și organele de urmărire penală, care „este esențială pentru anchetarea infracțiunilor grave, cum ar fi terorismul și criminalitatea informatică”.

„Ceea ce Comisia Europeană recomandă este reimplementarea a ceva ce a fost declarat neconstituțional, deoarece exact sub pretextul luptei cu terorismul, cu criminalitatea informatică și sub pretextul apărării securității naționale serviciile secrete din România s-au implicat nelegal în administrarea justiției, astfel cum a constatat CCR. (...) Această recomandare adresată României, care a avut unul dintre cele mai opresive regimuri comuniste din Europa de Est, denotă ignoranța Comisiei Europene față de represiunea comunistă din România și disprețul acesteia față de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor”, spun magistrații din cadrul Asociației.

Membrii AJADO condamnă astfel de recomandări ale Comisiei Europene, deoarece ar conduce la reinstaurarea unui stat totalitar în România, și solicită instituțiilor competente să ia poziție împotriva acestora.

Comisia Europeană a publicat raportul MCV privind evoluția sistemului judiciar de la recomandările de anul trecut, iar documentul cuprinde o serie de critici care vizează Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, legile justiției, modificarea codurilor penale, însă apreciază eforturile Ministerului Justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.