Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare: 'Guvernul nu va încasa sumele preconizate din introducerea accizei de răcoritoarele cu conținut de zahăr'

bauturi racoritoare

Guvernul nu va încasa sumele preconizate din introducerea accizei de răcoritoarele cu conținut de zahăr, și creează un precedent periculos prin suprataxarea alimentelor, arată un comunicat al Asociației Naționale a Băuturilor Răcoritoare. Alte efecte vor fi concedieri sau închideri de fabrici, potrivit Mediafax.

O astfel de suprataxă ar putea avea efecte majore asupra sectorului băuturilor răcoritoare, care are în proporție de peste 90% furnizori autohtoni: creșterea inflației, stoparea investițiilor, disponibilizări sau chiar închideri de fabrici. Pe lanțul valoric al băuturilor răcoritoare sunt peste 60.000 de angajați, dintre care 6.500 ar urma să își piardă locurile de muncă.

Citește și: Sondaj: Klaus Iohannis, de neoprit în cursa către Cotroceni! Surpriza de pe locul doi

Un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor introduce taxarea băuturilor răcoritoare în finație de conținutul de zahăr. Astfel, pentru băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere al căror conținut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri/100 ml produs se vor plăti 0,8 lei/litru, iar cele cu conținut de peste 8 g zaharuri/100 ml produs se va plăti 1 leu/litru.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat că inițiativa proiectului aparține Ministerului Sănătății. „Nu avem cum să spunem nu unei propuneri a Ministerului Sănătății”, a declarat marți, după publicarea proiectului, ministrul. În expunerea de motive a actului normativ sunt invocate rațiuni de sănătate publică și descurajarea consumului de băuturi cu conținut ridicat de zahăr.

Citește și: Silviu Mănăstire pune tunurile pe USR-PLUS! Ce are în comun Alianța 2020 cu partidul lui Gabriel Oprea

„Dacă proiectul publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe va fi adoptat, atunci băuturile răcoritoare vor fi singurele produse din industria alimentară care vor fi suprataxate. Este, totodată, și cea mai mare taxă comparativ cu cele câteva țări europene în care este introdusă, având în vedere atât valoarea absolută cât si ponderea în prețul la raft, de până la 40%”, arată comunicatul.

Citește și: Ieșire scandaloasă a unui fost candidat USR, în legătură cu cazul de la Galați: ‘Panarama aia mică și-a tras-o până a rupt-o ăla’

„Guvernul nu va încasa sumele preconizate. O industrie zguduită din temelii va contribui mai puțin la bugetul de stat, pentru că va exista un impact profund negativ, începând cu fermierul care cultivă sfeclă de zahăr și până la distribuitori și magazine. Modul în care este implementată de Guvern este unul netrasparent și nedrept față de o industrie care contribuie de ani de zile la dezvoltarea României. În Europa, doar 3% din aportul caloric mediu al unui adult este reprezentat de băuturile răcoritoare, conform studiilor. De aceea, interesul manifestat pentru sănătatea românilor ascunde, de fapt, disperarea Executivului de a scoate bani din piatră seacă pentru a astupa găurile bugetare”, susțin reprezentanții ANBR.

Citește și: Șocant! Avocatul familiei Melencu răstoarnă tot ce se știa până acum, în cazul de la Caracal

Taxa propusă de Guvern este de trei ori mai mare decât în Franța și Belgia, de două ori mai mare decât în Olanda și similară cu cea din Marea Britanie, în condițiile în care în aceste țări puterea de cumpărare este cu până la de două ori mai mare decât în România. Totodată, taxa este de zece ori mai mare decât în Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.