Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociațiile magistraților, front comun împotriva membrilor CSM care blochează ședințele: Este în pericol buna funcționare a justiției

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam plen CSM

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) se alătură Asociației Magistraților din România (AMR) și condamnă atitudinea membrilor CSM care boicotează ședințele plenului. Asociațiile cer explicații celor care absentează în mod repetat, punând în pericol funcționarea justiției, anunță MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat comun al AMR și AJADO, cele două asociații condamnă blocarea, de către unii membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a desfășurării activității Plenului CSM. AMR și AJADO consideră că atitudinea lor conduce la împiedicarea adoptării unor hotărâri cu privire la subiecte de o importanță majoră pentru independența și funcționarea eficientă a justiției, pentru statutul judecătorilor și procurorilor.

Reprezentanții celor două asociații solicită explicații publice de la membrii CSM care au absentat repetat de la ședințele Plenului întrucât „calitatea de judecători și procurori în care am votat componența Consiliului ne îndreptățește la un asemenea demers, creându-le, în același timp, membrilor CSM obligația față de noi de a explica împrejurările care le justifică absența de la îndeplinirea obligațiilor constituționale și legale ce le revin”, se arată în comunicatul citat.

„Potrivit art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este independent şi se supune în activitatea sa numai legii, iar membrii CSM răspund în faţa judecătorilor și procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului. Potrivit art. 23 din Legea nr. 317/2004, CSM funcționează ca organ cu activitate permanentă, ceea ce înseamnă că activitatea membrilor Consiliului în Consiliu este prioritatea lor absolută, și nu alte activități. AMR și AJADO fac trimitere expresă la punerea piedicilor în activitatea CSM de către unii membri aleși, la faptul că în data de 8 octombrie 2019 a fost a cincea oară când Plenul CSM nu s-a putut întruni din lipsă de cvorum, iar pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat puncte referitoare la validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), organizat în perioada 15 mai - 18 iunie 2019, numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al SIIJ, validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul SIIJ, desfăşurat în perioada 11 aprilie - 15 iunie 2019 şi numirea în funcţie a candidaţilor declaraţi admişi”, spun reprezentanții AMR și AJADO.

Potrivit celor două asociații, este „imperativ” ca opinia publică, judecătorii și procurorii, să primească explicații concrete din partea membrilor CSM, în legătură cu motivele pentru care consideră că participarea la alte activități, neîntreruperea concediului de odihnă ori alte motive similare sunt mai importante decât a lăsa o structură de parchet fără procuror șef și fără procurori care trebuie numiți de Plenul CSM, ca urmare a concursurilor desfășurate conform legii.

În același context, al absențelor repetate ale unor membri aleși ai CSM de la ședințele Plenului, reprezentanții AMR și AJADO atrag atenția că este în pericolul buna funcționare a justiției, deoarece abia în data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a hotărât organizarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, conform unui calendar aprobat în acest scop, după ce, acest punct s-a aflat și pe ordinea de zi a ședințelor Plenului Consiliului din datele de 1 iulie 2019 și 3 iulie 2019.

„De asemenea, abia în data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a aprobat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură, după ce acest punct a fost pe ordinea de zi a ședințelor din datele de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 și 3 iulie 2019. Această stare de lucruri s-a creat cu toate că la nivelul CSM se cunoaște situația resurselor umane insuficiente și realitatea potrivit căreia organizarea concursului de admitere la INM și a concursului de admitere în magistratură sunt esențiale pentru funcționarea justiției. Nici vacanța judecătorească și nicio altă activitate desfășurată de membrii CSM nu poate justifica această tergiversare, în condițiile în care aceiași magistrați clamează că le pasă de situația instanțelor, de normarea volumului de muncă al magistraților și de calitatea actului de justiție”, se mai arată în comunicatul citat.

Cele două asociații de magistrați cer „impetrativ” explicații față de „această stare gravă de lucruri”.

„Atât cetățenii români, cât și judecătorii și procurorii, au dreptul să cunoască motivele pentru care membrii CSM, absenți repetat de la ședințele Plenului CSM, au determinat ca ordinea de zi să rămână nesoluționată sau amânată, cu privire la aceleași puncte, din iunie până în octombrie 2019”, potrivit documentului.

De asemenea, asociațiile atrag atenția că judecătorii si procurorii din CSM, ce au absentat repetat de la ședințele Plenului CSM, au obligația să explice public motivele pentru care au ignorat dispozițiile legale și nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, în contextul în care, conform obligației constituționale, trebuie să contribuie la îndeplinirea rolului CSM de garant al independenței justiției.

Comunicatul comun al Asociației Magistraților din Romania și al Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului a fost semnat de președinții celor două instituții, respectiv judecătorii Andreea Ciucă și Florica Roman.

Președintele de onoare al Asociației Magistraților din România (AMR), Viorica Costiniu, i-a transmis printr-un mesaj ministrului Justiției, Ana Birchall, că membrii CSM care nu se prezintă la ședințe încalcă legea și „se cred Dumnezei pe pământ”, deși „roata morii se-nvârtește”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.