Plasarea în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a unui proiect de ordin privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României are ca efect stoparea pentru moment a unei potenţiale decizii a Uniunii Europene de a include în totalitate teritoriul României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar duce la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai, susţine Asociaţia Română a Cărnii (ARC), potrivit Agerpres.
"Asociaţia Română a Cărnii îşi exprimă satisfacţia cu privire la măsurile concrete iniţiate de MADR privind adoptarea unui proiect de ordin referitor la stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, ordin ce se află postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Transparenţă decizională - pentru dezbatere publică, ca prim pas în elaborarea, alături de celelalte autorităţi, a unui plan de măsuri conform cerinţelor Comisiei Europene", se arată într-un comunicat.
Citește și: În plin război mondial al taxelor, România vrea să desființeze Ministerul Comerțului
ARC consideră că intervenÅ£ia promptă a ministrului Petre Daea, în urma solicitărilor procesatorilor de carne, a făcut posibilă stoparea pentru moment a deciziei de a include în totalitate teritoriului României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar contribui la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii ÅŸi nu numai.Â
AsociaÅ£ia Română a Cărnii îşi exprimă convingerea că vor urma ÅŸi alte măsuri menite să contribuie la limitarea ÅŸi ulterior stoparea circulaÅ£iei virusului pestei porcine africane, astfel încât procesatorii de carne să îşi poată continua activitatea în condiÅ£ii de normalitate, potrivit comunicatului.Â
MADR a publicat, luni, pe site, un proiect de ordin de ministru, sub semnătura actualului ministru Petre Daea, care defineşte exploataţia pentru creşterea suinelor de subzistenţă ca fiind acea exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kilograme, iar exploataţia mică de creştere a suinelor acea exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6 şi 65 capete porcine.