Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia pentru ATI Aurel Mogoşeanu Timişoara evaluează starea de sănătate a populaţiei din Munţii Orăştiei

terapie intensiva, spitalul județean de boli infecțioase cluj

Asociaţia pentru Anestezie şi Terapie Intensivă "Aurel Mogoşeanu" Timişoara organizează, sâmbătă, la Costeşti (comuna Orăştioara de Sus) un proiect de voluntariat complex, în premieră naţională, care implică o parte medicală-educaţională şi una culturală, de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din Munţii Orăştiei, potrivit Agerpres.

Populaţia va beneficia gratuit de consultaţii, analize de laborator, EKG, ecografii şi alte explorări pluridisciplinare efectuate de specialişti din centrul universitar Timişoara, în colaborare cu colegi de la Spitalul Municipal Orăştie. Se vor acorda consultaţii în specialităţi diverse: medicină internă/gastroenterologie (inclusiv ecografie şi fibroscan), cardiologie (inclusiv EKG şi ecografie), pneumologie/boli respiratorii(inclusiv spirometrie), neurologie, ORL, oftalmologie (consult de specialitate şi măsurători optice, asigurându-se inclusiv ochelari pentru persoane în vârstă, de către o companie românească), ginecologie (consult, ecografie şi examen citologic pentru depistarea leziunilor de col uterin), screening pentru boli ale glandei tiroidiene (prin ecografie specializată), arată un comunicat al Asociaţiei pentru Anestezie şi Terapie Intensivă "Aurel Mogoşeanu" Timişoara remis, miercuri, AGERPRES.

De asemenea, se va amenaja şi un punct de vaccinare împotriva COVID-19, în care se va asigura, pentru cei care doresc, vaccinarea cu vaccin Pfizer sau Johnson&Johnson. Vaccinarea se va desfăşura în cadrul Caravanei Vaccinării, special amenajată şi acreditată.

Totodată, vor fi oferite mini-cursuri de educaţie sanitară a populaţiei (acordarea primului ajutor, tehnici de auto-controlare de către femei a sânilor pentru depistarea precoce a unor leziuni etc.).

Citește și: Declarație ȘOC în dosarul agenților VIOLENȚI de la SECȚIA 16: „Nu l-am denunțat pe Șeicaru„ ...

Partea culturală a proiectului vine cu caravana cinematografică "Rod - Zilele recoltei cinematografice", asigurat de Asociaţia DocuMentor, prin care se vor difuza, pe instalaţii moderne (ecran mare digital, instalaţie de sunet etc.) o serie de filme documentare şi artistice.

Activităţile medicale se vor desfăşura în locaţia Taberei şcolare de la Costeşti, unde s-au organizat şi ediţiile anterioare ale caravanelor, iar proiecţia de filme în aer liber este programată în zona scenei din proximitatea râului Costeşti, cu respectarea reglementărilor în vigoare pentru prevenirea transmisiei infecţiei COVID-19.

Activităţile medicale se vor desfăşura între orele 8.30 - 16.30. Persoanele care vin la consultaţii sau/şi vaccinare trebuie să aducă un act de identitate (buletin, carte de identitate) şi documentele medicale pe care le are de la consulturi sau internări anterioare. Consulturile medicale nu sunt condiţionate de vaccinare. Caravana cinematografică va începe la ora 20.30.

Asociaţia pentru ATI "Aurel Mogoşeanu" Timişoara, condusă de dr. Dorel Săndesc, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara a iniţiat în ultimii ani un proiect amplu de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, sub logo-ul "Împreună pentru viaţă", adresat în special comunităţilor cu acces redus la servicii de sănătate dar şi aglomeraţiilor urbane.

Proiectul este susţinut de voluntari, personal medical calificat, inclusiv cadre didactice de la UMF "V. Babeş" Timişoara şi include în echipele sale şi personal medical din zonele în care se organizează caravanele, contribuind astfel la dezvoltarea unei culturi a voluntariatului în rândul comunităţii medicale.

"Acest impact deosebit în mentalitate s-a manifestat plenar în cursul pandemiei COVID-19, când noi am iniţiat "Maratonul Vaccinării" de la Timişoara, la care au marşat cu entuziasm peste 700 de voluntari, medici, asistente medicale şi studenţi, ceea ce a permis vaccinarea într-un weekend a peste 8.000 de oameni, acest succes determinând replicarea modelului "Maratonului" în numeroase centre din România", menţionează comunicatul transmis de asociaţie.

Proiectul caravanelor medicale "Împreună pentru viaţă" s-a dezvoltat remarcabil, fiind recunoscut şi apreciat în mod deosebit, inclusiv prin acordarea diferitelor distincţii şi premii, iar recent prin câştigarea unui proiect cu Fonduri Norvegiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.